Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν συνόλω, επισημαίνει σε άρθρο της η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή τις αλλεπάλληλες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.
Παράλληλα, σημειώνει ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αποδέχεται πως το μεταναστευτικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μόνο χώρα, με τους πάντες να συμφωνούν ότι η έξαρση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος σχετίζεται άμεσα με την ένταση των συγκρούσεων στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.
Όπως τονίζει η κ. Χρυσοβελώνη, οι χώρες υποδοχής αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν έστω και τις ελάχιστες προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων, διακυβεύοντας, μεταξύ άλλων, την κοινωνική τους συνοχή, υπό την πίεση και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα ευρωπαϊκά κράτη του νότου.
«Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η έξαρση ακραίων εθνικιστικών, φασιστικών κομμάτων που επενδύουν πολιτικά στον ξενοφοβισμό και αποσταθεροποιούν κοινωνικά και πολιτικά τις χώρες αυτές», εκτιμά η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
Συνεχίζοντας, η κ. Χρυσοβελώνη παρατηρεί ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, με κύριο γνώμονα πάντοτε τον ανθρωπισμό και τον σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου.
«Οι ΑΝΕΛ για το φλέγον θέμα της μετανάστευσης, θεωρούμε ότι με δεδομένο πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις χώρες της Ευρώπης με όρους ανθρωπισμού και ασφάλειας», υπογραμμίζει, ενώ κάνει αναφορά στην τραγωδία της Λαμπεντούζα και όσων ακολούθησαν.
«Το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών σε καθημερινή σχεδόν βάση, το καθιστά εκρηκτικό και, αν μη τι άλλο, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση και μία ριζική αλλαγή αντιμετώπισής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καλώντας τους Ευρωπαίους πολιτικούς «να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι το πρόβλημα είναι μόνο ελληνικό ή ιταλικό».
Κλείνοντας, χαρακτηρίζει άδικη τη στοχοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει χωρίς καμία καθυστέρηση.