Κυβερνητικό «παράθυρο» για υπαναχώρηση από τις «κόκκινες» γραμμές
Σε νέες «ράγες» εισέρχεται πλέον η διαπραγματευτική διαδικασία της χώρας με τους εταίρους – δανειστές της, μετά τις εξαγγελθείσες αλλαγές στην οργανωτική δομή της διαπραγματευτικής ομάδας και την δημιουργία νέων μηχανισμών διαβούλευσης – λήψης αποφάσεων.
Από αύριο, στις συνεδριάσεις του Brussels Group, τον κύριο λόγο θα έχουν τα τρία πρόσωπα – κλειδιά: Ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο αναπληρωτής υπουργός για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κύριο Χουλιαράκη, και ο γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, που θα ρυθμίζει τις επαφές των ξένων ελεγκτικών κλιμακίων με τα υπουργεία.
Αισιόδοξος για τις αλλαγές αυτές δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, με την ελπίδα ότι η ποθητή συμφωνία με τους εταίρους μπορεί να επιτευχθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ή ακόμη και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε πως η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη –κάτι το οποίο και χθες βράδυ παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Γεγονός είναι πως, αν η κυβέρνηση αποδεχθεί το πολιτικό κόστος της «θυσίας» κάποιων «κόκκινων γραμμών» που η ίδια έχει θέσει και προεκλογικά, η απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είναι πλέον ορατή.
Το νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης
1) Ο κ. Χουλιαράκης θα διαπραγματεύεται από αύριο στο Brussels Group με τους εκπροσώπων των Θεσμών και για ό,τι χρειάζεται πολιτική επικύρωση (π.χ. «κόκκινα» δάνεια) θα επικοινωνεί με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος θα δίνει την πολιτική «γραμμή» όπου και όποτε χρειάζεται.
2) Ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής «γραμμής» σε θέματα που, στα Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έλεγε έως τώρα «όχι», αλλά η κυβέρνηση μπορεί να τα θεωρήσει πλέον ως ήσσονος σημασίας, ώστε να δύναται να υποχωρήσει στο πλαίσιο μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.
3) Στην Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης δεν συζητούνται το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, καθώς δεν εκπροσωπούνται οι αρμόδιοι υπουργοί, κ.κ. Σκουρλέτης και Στρατούλης. Για τα θέματα αυτά, αν και εφόσον τεθούν από τους δανειστές πριν τον Ιούνιο, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Βαρουφάκης έλεγαν χθες πως «εκεί που νομίζουμε ότι θέλουμε πολιτική νομιμοποίηση πολύ παραπάνω από εμάς, θα πάει εκεί που νομίζουμε ότι είναι καλύτερο, π.χ. στην κοινοβουλευτική ομάδα, στο Υπουργικό Συμβούλιο…». Δηλαδή περιγράφουν πλέον ήδη την διαδικασία, ώστε και αυτά τα ακανθώδη θέματα, τα οποία χειρίζεται ο κ. Χουλιαράκης στα Brussels Group, να μπουν προς συζήτηση στην κυβέρνηση και στο κόμμα, αντί να παραμένουν a priori θέματα – ταμπού.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους, όπως τους περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης:
– Η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας [βλ. σχετικά: Μεσοπρόθεσμη συμφωνία με βάση την «λίστα Βαρουφάκη»]. «Θα θέλαμε πολύ να είναι άμεση και απότομη συμφωνία σε όλα, αλλά ο ρεαλισμός μας επιβάλλει να προχωράμε βήμα- βήμα για να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει σύγκλιση είτε εντός της επόμενης εβδομάδας ή εντός του επόμενου μήνα είτε γενικότερα μέσα στα πλαίσια που έχουμε… Ο ρεαλισμός καταδεικνύει αυτή τη σταδιακή συμφωνία ως μια καλή λύση», ανέφερε.
– Αν πάλι οι δανειστές το προτιμούν, μπορεί να συνεχιστεί η όλη διαπραγμάτευση έως τον Ιούνιο. «Εμείς δίνουμε και τις δύο επιλογές. Να τις κάνουμε και τις δύο ταυτόχρονα, αν θέλετε. Γιατί έτσι και αλλιώς ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά. Οπότε το comprehensive review που θα οδηγήσει στη μετά τον Ιούνιο εποχή, έτσι κι αλλιώς πρέπει να τελειώσει. Εμείς είμαστε καθ’ όλα υπέρ του να συνεχίζεται» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.