Τον Ιούνιο οι ρυθμίσεις για έκτακτες εισφορές, προστασία δανειοληπτών, Eργασιακά και Aσφαλιστικό
Παρά την «ανακούφιση» που έφερε στις Βρυξέλλες η είδηση της ανασυγκρότησης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, καθώς εξελήφθη ως μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά, το κλίμα στους κόλπους των εταίρων – δανειστών μας δεν είναι και το καλύτερο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL δήλωσε ότι για την Ελλάδα «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ, μέχρι να ολοκληρωθεί μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».
Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση όλων αυτών, θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών μας και να «ξεκλειδώσει» την δόση των 7,2 δισ. ευρώ κομίζοντας, διά χειρός προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, σχέδιο με πλήθος φοροεισπρακτικών μέτρων και διατάξεων σχετικών με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταθέσει σήμερα το βράδυ, στις Βρυξέλλες, το draft του πολυνομοσχεδίου, καθώς κρίθηκε πιο σωστό να ενημερωθεί πρώτα το κόμμα και το Υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλείται αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά την πορεία των διαπραγματεύσεων, στην κυβέρνηση έχουν έτοιμα σχέδια και για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία έως την 9η Μαΐου.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πια ότι υπάρχουν ημερομηνίες -ορόσημα, αλλά προφανώς και εμείς έχουμε σχέδιο, αν δεν καταλήξουμε έως τότε. Μην περιμένετε πάντως να σας το πω από τώρα», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Συνεδριάζουν σήμερα Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή, Euroworking Group και Brussels Group
Ο κ. Χουλιαράκης, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον συντονιστή του ΚΥΣΟΙΠ και συνεργάτη τού κ. Δραγασάκη Δημήτρη Λιάκο,προετοιμαζόταν μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ, στο υπουργείο, ενώ σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε τρία διαδοχικά συμβούλια εκπροσωπώντας την χώρα μας:
– Στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (European Financial Committee)
– Στο προγραμματισμένο Euroworking Group (όπου η Ελλάδα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα)
– Στο Brussels Group, όπου ο κύριος Χουλιαράκης κομίζει στους θεσμούς το πολυνομοσχέδιο που ετοίμασε χθες η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Βαρουφάκη και θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός κορμός του εν λόγω πολυνομοσχεδίου θα είναι αποκλειστικά η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη, που δημοσιοποιήθηκαν την 1η Απριλίου. Στη λύση αυτή κατέληξε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, που συνεδρίασε χθες βράδυ υπό τον υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα λέγεται πως ο κ. Βαρουφάκης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, δέχθηκε αρκετά τηλεφωνήματα συμπαράστασης από Ευρωπαίους ομολόγους του οι οποίοι είχαν ήδη ενημερωθεί για την ανασύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, τις οποίες θα φέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαίτηση των δανειστών περί αύξησής του, ενώ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα».
Το πολυνομοσχέδιο -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:
– Βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αντί για μετρητά, σε κοσμοπολίτικα νησιά για συναλλαγές ακόμα και 50-70 ευρώ
– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
– Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης
– Δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων
– Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
– Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις
– Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά
– Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων
– Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων
– Λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια
– Ηλεκτρονικό διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ
– Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Τον Ιούνιο οι ρυθμίσεις για έκτακτες εισφορές, προστασία δανειοληπτών, Eργασιακά και Aσφαλιστικό
Ωστόσο, από το πολυνομοσχέδιο απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για προστασία των νοικοκυριών από πλειστηριασμούς και οι διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια –θέματα για τα οποία άλλωστε οι δανειστές φέρουν αντιρρήσεις.
Να σημειωθεί ότι, λίγο πριν τον Ιούνιο, το πολυνομοσχέδιο θα συμπεριλάβει και ρυθμιστικές διατάξεις για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.
Τελευταία ενημέρωση 29 Απριλίου, 13:49