Στον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) προτίθεται να προχωρήσει η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει εκεί όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση με τρίτες χώρες.
Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου κ.κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου υλοποιήθηκε σε επίπεδο αρχηγών χωρών για την αναβάθμιση των σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα.
Η διακήρυξη
Η Διακήρυξη της Λευκωσίας αναμένεται ότι θα εκφράζει τη βούληση των τριών χωρών να συνεργασθούν στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου του τουρισμού και του πολιτισμού.
Η διακήρυξη θα αναφέρεται στην προώθηση πρακτικών μέτρων για εφαρμογή της συνεργασίας των τριών χωρών που αποφασίστηκε στην πρώτη τριμερή διάσκεψη κορυφής του Καΐρου τον περασμένο Νοέμβριο.
Ενεργειακός τομέας
Όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, η διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν στον καθορισμό των αντιστοίχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Η αναφορά αυτή αφορά την Αίγυπτο και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αντίστοιχες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου έχουν οριοθετηθεί εδώ και χρόνια.
Ανοιχτό το πεδίο για το Ισραήλ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετέχει στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, δήλωσε: «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών.
Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σύντομα θα υπογραφουν συμφωνίες μεταξύ των οποίων και για την ενέργεια, καθώς έχει συζητηθεί και η επιθυμία της Αιγύπτου για αγορά φυσικού αερίου από την Κύπρο.