Στον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (με το τραπεζικό τμήμα να είναι “διαθέσιμο” σε πιθανές αναδιαρθρώσεις του ελληνικού πιστωτικού συστήματος), στην παροχή δυνατότητας στον ΟΔΔΗΧ να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (για την καλύτερη διαχείριση του χρέους), στη θέσπιση υποχρέωσης για τις ΔΕΚΟ να αξιοποιούν τα ακίνητά τους (αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ), στην αυστηριοποίηση των κανόνων για τη μισθολογική πολιτική και τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, στη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (για την αξιοποίηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου), και στην παροχή πρόσθετων εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ, προς τις τράπεζες, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πλαίσιο ενίσχυσης με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών, ως μέρισμα και για τη χρήση 2010. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα ζητήσει, με επιστολές του προς τις τράπεζες που έχουν λάβει εγγυήσεις του Δημοσίου, να του επιδώσουν αναλυτική έκθεση για τον τρόπο αξιοποίησης των εγγυήσεων αυτών.
Οι εν λόγω δράσεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου “Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις” του υπουργείου, το οποίο, μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/?p=869.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την προσεχή Τρίτη, 29 Μαρτίου.