Στροφή 180 μοιρών στις πάλαι ποτέ «κόκκινες γραμμές»
Με απώτατο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους – δανειστές, που θα ανοίξει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «νερώνει» για ακόμη μία φορά το «κρασί» του και εμφανίζεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει σε ό,τι μέχρι τώρα θεωρούσε ως θέματα «ταμπού»: Το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό.
Προς αυτήν την συναινετική κατεύθυνση οδηγείται το status των διαπραγματεύσεων –κάτι που άλλωστε σηματοδοτείται και από την χθεσινή αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών, που διαφάνηκε και από την κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνκέρ [βλ. σχετικά: Προσπάθεια σύγκλισης Γιούνκερ – Τσίπρα]
Το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, το οποίο τουλάχιστον στις Βρυξέλλες έχει διαφανεί εδώ και μιάμιση περίπου εβδομάδα, προκάλεσε και τη μεγαλύτερη αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες από τον Φεβρουάριο και μετά, με την οποία συνολικά το όριο του ELA φτάνει στα 78,9 δισ. ευρώ [βλ. σχετικά: ΕΚΤ: Αύξηση του ορίου του ELA κατά 2 δισ.].
Όσο για το «κούρεμα» των εγγυήσεων (collaterals), που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό, η απόφαση θα ληφθεί μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου και ανάλογα με το αποτέλεσμά του.
Την ίδια βέβαια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να κρατούν «ζεστό» το θέμα κυρίως του δημοψηφίσματος. Χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας ενώπιων κομματικού ακροατηρίου σε ανοιχτή εκδήλωση, επανέλαβε ότιι, «εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα σχεδιάζουμε, δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία με δημοψήφισμα» [βλ. σχετικά: Φλαμπουράρης: Δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε σε δημοψήφισμα].
Πάντως, εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν και οι αντίθετες φωνές, οι οποίες ασκούν αυστηρή κριτική στην «στροφή» του πρωθυπουργού και επιθυμούν μια πιο σκληρή ελληνική στάση έναντι των αδιάλλακτων διαπραγματευτών των Θεσμών. Έτσι, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις και ο πρωθυπουργός να καταπραΰνει τους «σκληροπυρηνικούς». Σε περίπτωση που αυτό καταστεί δυνατό, η κυβέρνηση θα έχει αποφύγει το τσουνάμι των αντιδράσεων που θα ξεσηκώσει η όποια συμφωνία με τους εταίρους.
«Μουδιασμένη» η Αριστερή Πτέρυγα
Αμηχανία έχουν προκαλέσει στην Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ οι χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων όπως καταγράφονται από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ και από την κοινή δήλωση των θεσμών που ακολούθησε.
Το ότι με την κοινή δήλωση πιστοποιείται πλέον επισήμως ότι ακόμη και οι κόκκινες γραμμές μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν αξιολογείται ως θετικό από τα στελέχη της πτέρυγας Λαφαζάνη. Αντίθετα, από αρκετούς εκφράζονται φόβοι ότι στην κατάληξη της πορείας αυτής θα υπάρξουν υποχωρήσεις ακόμη και σε αυτά τα θέματα ταμπού -το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.
Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η τελική συμφωνία θα επισφραγίσει την εκβιαστική μετάλλαξη της κυβέρνησης σε σοσιαλφιλελεύθερη κατεύθυνση.
Επί του παρόντος όλοι κρατούν στάση αναμονής με την επίκληση να δουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, το κρίσιμο όμως δίλημμα έχει τεθεί.
Περί δημοψηφίσματος και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα
Το χθεσινό «πρωτοσέλιδο» του iskra.gr (απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας) περιείχε στοιχεία από την δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για το διάστημα 28 – 30 Απριλίου. και αφορούσε σε μια εκτίμηση τάσεων σε θέματα οικονομίας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής στο ευρώ με την εφαρμογή νέου μνημονίου ή την επιστροφή στη δραχμή και την εφαρμογή ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής, πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες (35%) απάντησαν ότι προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή.
Για το ίδιο θέμα, σχεδόν 6 στους 10 (58%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και στην εφαρμογή ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής.
Αισιοδοξία αλλά και εμμονή στα θέματα – ταμπού
Τρεις στους τέσσερις Έλληνες καλούν την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της, όπως τα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό, σύμφωνα με νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το SBC, που διεξήχθη στις 5-6 Μαΐου.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα, σύμφωνα με την έρευνα, αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.
Ως βασικές παραμέτρους και προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής το 52% αναφέρει ότι πρέπει να είναι η παραμονή στο ευρώ με κάθε τρόπο, ενώ το 44% να φύγει η Ελλάδα από τα μνημόνια.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει άνω του 36% ενώ η ΝΔ το 16,5%.