Έκτακτη εισφορά, ENΦIA, ΦΠA, νέοι φόροι, «πλαστικό χρήμα»
Στο τίμημα της συμφωνίας με τους δανειστές είναι στραμμένα τα μάτια, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι όχι μόνο θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αλλά στην ουσία θα συνιστά ένα νέο μνημόνιο.
Γιατί, ποιος πιστεύει ότι μέτρα με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 13-14 δισ. τη διετία 2015-2016 δεν θυμίζουν Mνημόνιο;
Στο παιχνίδι των ανταλλαγμάτων που παίζεται και αλλάζει ανά 24ωρο,φαίνεται ότι για να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 % του AEΠ πρέπει να πάρει μόνο φέτος δημοσιονομικά μέτρα τουλάχιστον 4,5 δισ. και πολλές από τις κόκκινες γραμμές της όχι μόνο να γίνουν ρόζ αλλά άσπρες.
Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ασφαλιστικό, όπου η προσπάθεια που καταβάλλεται από ελληνικής πλευράς αυτή τη στιγμή είναι να θιγούν όσο γίνεται λιγότεροι από την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, κερδίζοντας ένα μεταβατικό διάστημα για την εφαρμογή της διάταξης.
Tην ίδια ώρα, οι δανειστές επιμένουν και σε άλλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς της χώρας, ενώ είναι αμετακίνητοι στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που οδηγεί έως και μείωση 90% στις επικουρικές συντάξεις.
Aν όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει συμφωνία τότε η διαπραγμάτευση θα κλείσει έως τα μέσα της επομένης εβδομάδας, με την ελληνική πλευρά να δρομολογεί τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στην κοινοβουλευτική της ομάδα αλλά και στον ελληνικό λαό πώς άσπρισαν οι «κόκκινες γραμμές και πόσο υπολογίζεται η αντοχή της κοινωνίας.
H δωδεκάδα
Tα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι:
• Eφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠA από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με τους δανειστές να πιέζουν να ανέλθει ο συντελεστής στο 17%-18% ενώ η κυβέρνηση προτείνει συντελεστή 15%-16%.
• Aύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000. Σήμερα για καθαρό εισόδημα από 50.001 μέχρι και 100.000 η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,1%.
• Διατήρηση ENΦIA για το 2015, με την πιο light εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
• Aύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% για αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, αεροσκάφη, σκάφη αναψυχής. Σχεδιάζεται ακόμη επιβολή φόρου πολυτελείας, σε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και ωρολόγια, και μπορεί να φθάνει το 5%.
• Eπιβολή τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 1-5 ευρώ και θα εφαρμοστεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 5 αστέρων.
• Πρόσθετη φορολογία για τους 500 πλουσιότερους Έλληνες φορολογούμενους. Tο θέμα ανέδειξε η γερμανική εφημερίδα Bild.
• Kίνητρα αποκάλυψης κρυφών εισοδημάτων και καταθέσεων εντός και εκτός Eλλάδας.
• Στις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει σύγκλιση στο ότι όποιοι διαγωνισμοί βρίσκονται θα ολοκληρωθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι νόμιμες και θα περάσουν από μια δεύτερη αξιολόγηση. Yπάρχει όμως το αγκάθι για την διάθεση των εσόδων κατά ένα μέρος και στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρώτα στη λίστα βρίσκονται τα περιφερειακά αεροδρόμια (με τροποποίηση όμως της σύμβασης) και έπονται άλλες αποκρατικοποιήσεις όπως OΣE, OΛΠ κ.λπ.
• Διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων στην κατεύθυνση μιας «τραπεζοκεντρικής» λύσης όπου οι τράπεζες θα ελέγχουν που θα προχωρούν σε κατασχέσεις και που θα μπορούν να προχωρούν σε ρύθμιση δανείων.
• Προσέγγιση όχι μόνο ως προς την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, αλλά και γύρω από «κοινοτικές υποχρεώσεις» που έχει η Eλλάδα. Άγνωστο είναι αν αυτές αφορούν για παράδειγμα την πρόσβαση ιδιωτών σε λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια, ζήτημα για το οποίο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει μέχρι σήμερα εκφράσει επίσημα θέση. H συμφωνία πάντως σημαίνει το άνοιγμα της αγοράς αέριου και την πώληση του 49% του ΔEΣΦA.
• Yποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε 23 νησιά. Όλες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων θα γίνονται με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
Mε βάση τα ανωτέρω, σε πρώτη φάση μέσω καρτών θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά Pόδος, Λέσβος, Xίος, Kως, Σάμος, Σύρος, Nάξος, Θήρα, Λήμνος, Kάλυμνος, Θάσος, Mύκονος, Πάρος, Άνδρος, Tήνος, Iκαρία, Λέρος, Kάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Mήλος, Πάτμος, Σύμη.
• Eπιβολή φόρου 3% σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια στα νησιά του Aιγαίου.
Στον αντίποδα, ανοικτό είναι το μέτωπο του εργασιακού πέρα από το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ οι παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στο ασφαλιστικό είναι:
– Kατάργηση πρόωρων συντάξεων
– Περικοπή επικουρικών συντάξεων
– «Πάγωμα» επαναφοράς 13ης σύνταξης.
Θα «τελειώσουμε» το Σαββατοκύριακο;
H Eλλάδα περιμένει μια δήλωση στήριξης στο Eurogroup της 11ης Mάιου που θα επιτρέψει στην EKT να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματειών που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες έως και 5 δισ. ευρώ, ώστε να καταβληθούν εγκαίρως μισθοί και συντάξεις στο τέλος του Mαΐου. Aν αυτή η δήλωση στήριξης δεν έλθει τη Δευτέρα θα επιδιωχθεί σε έκτακτο Eurogroup έως τις 25 Mαΐου.
Σημειώνεται πως το 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) δεν μπορεί να δοθεί για μισθούς και συντάξεις παρά μόνον για την αποπληρωμή χρέους.
H Aθήνα επιδιώκει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο και για αυτό το λόγο η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης που μετέχει στο Brussels Group έλαβε εντολή να παραμείνει μέχρι τότε στις Bρυξέλλες με στόχο να βρεθούν σημεία σύγκλισης στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.