Απροσδόκητος «εκτροχιασμός» στην εξεταστική για τα μνημόνια – «Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου – Στο στόχαστρο και ο Βαρουφάκης
Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες η Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αποφασίστηκε η κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου μαρτύρων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσής της ακόμα και με την κλήση ξένων εμπειρογνωμόνων ή εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και χωρίς να αποκλείεται η παρουσία πρώην πρωθυπουργών αν χρειαστεί.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφασίστηκε να μην αμείβονται, ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη, στην οποία θα οριστικοποιηθούν και τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν.
Όπως αποφασίστηκε, θα διεξάγονται δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα, με την δυνατότητα και τρίτης αν χρειαστεί, ενώ όλα τα κόμματα θα ορίσουν και αναπληρωματικά μέλη.
Το στίγμα για την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής έδωσε ο πρόεδρός της Δημήτρης Βίτσας που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για τίποτα», ενώ ως προς τους μάρτυρες τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε εξαιρέσεις».
Ο Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκε συγκαταβατικός προς όλες τις προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής για το αν πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα.
«Εγώ προσπαθώ να έχω ανοικτό μυαλό, όπως το αλεξίπτωτο. Αν δεν ανοίξει σκοτώνεσαι. Προσπαθώ να δω με συμπάθεια όλες τις προτάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.
Το θέμα της χρονικής επέκτασης της έρευνας έθεσε πρώτα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος -πρόταση στην οποία συμφώνησαν ΝΔ, Ποτάμι και ΚΚΕ.
Την πλήρη αντίθεσή της εξέφρασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, τονίζοντας ότι δεν πρέπει χάριν σκοπιμοτήτων να βγει η Εξεταστική Επιτροπή εκτός θέματος.
«Η πρότασή μας αφορά στην διερεύνηση ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και όχι την χρεοκοπία της και για το πώς και ποιες ενέργειες έγιναν από τις κυβερνήσεις μετά το 2009. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σκοπό της διαλεύκανσης της υπόθεσης», επεσήμανε η Νίνα Κασιμάτη.
Πάντως, διαφορετική προσέγγιση στο θέμα είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας που, αφού επεσήμανε ότι πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες, σημείωσε: «Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι κρίση ευρωπαϊκή και κρίση της νομισματικής ένωσης. Είναι πιο σημαντικό να μπούμε στην ουσία του μνημονίου παρά η περιοδολόγηση. Εκ προοιμίου είναι η ταξινόμηση της ευθύνης. Αν μπούμε στην ουσία θα την έχουμε. Συμφωνώ ότι μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι σήμερα, αν προκύψει. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα. Τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έγινε».
Στο «κάδρο» της εξεταστικής για τα μνημόνια και η σημερινή κυβέρνηση
Στην πράξη ο κ. Λαπαβίτσας συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) και του κ. Μάκη Βορίδη(ΝΔ) που ζήτησαν να επεκταθεί η έρευνα και στην τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και που επιχειρούσε να αντικρούσει η κυρία Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) εξηγώντας ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα απασχολήσουν ούτως ή άλλως την ολομέλεια της Βουλής.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα άφησε αιχμές κατά του κ. Λαπαβίτσα, λέγοντας «εδώ δεν θα μιλήσουμε γενικά για την κρίση. Η πρόταση που ψήφισε η Ολομέλεια είναι συγκεκριμένη».
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε και ο κ. Βίτσας, σημειώνοντας πως «Έχω ανικανότητα να προβλέπω το μέλλον αλλά μπορεί στο απώτερο μέλλον να υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή για το πώς φύγαμε από την περίοδο λιτότητας και για πως βγήκαμε από την κρίση».
Στην αντεπίθεση περνά η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση φαίνεται πως επιχειρεί να απαλλαγεί από τον ρόλο του απολογούμενου και να περάσει στην αντεπίθεση. Στο επιτελείο της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται να ζητήσουν στο επόμενο διάστημα την κλήση του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να εντάξουν στο κάδρο των ελεγχόμενων και την σημερινή κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε μεταξύ άλλων ότι «Εάν ισχύουν όσα ακούμε για την νέα συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα και για μέτρα 4,5 δισ.ευρώ κατ έτος -2015-2016-, τότε υπάρχει θέμα για την επιτροπή μας. Προκύπτει θέμα που θα απασχολήσει τις έρευνες της επιτροπής μας ακόμα και αν η πλειοψηφία δεν το επιθυμεί».
Όμως και ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως «ενόψει της υπογραφής του 3ου μνημονίου, μοιραία θα ανοίξει η συζήτηση».
Οι μάρτυρες που θα κληθούν
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κατάλογος μαρτύρων θα περιοριστεί αυστηρά στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2009 – Ιανουαρίου 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθεί να ξεκινήσουν με τις καταθέσεις πολιτικών προσώπων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο κατά τον πρώτο χρονικό κύκλο από τον Οκτώβριο του 2009 εως και την ένταξη στο πρώτο μνημόνιο, τον Μάιο του 2010.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εκ των πρώτων μαρτύρων που θα εξεταστούν θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομιών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώ σημειώνουν πως οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί θα μείνουν για το τέλος. Βέβαια θεωρείται η κλήση των πρώην υπουργών οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιάννη Στουρνάρα.
Η ΝΔ θα ζητήσει την κλήση όλων των προσώπων που θήτευσαν σε κρίσιμα πόστα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσουν την εξέταση των πρώην υπουργών Οικονομικών, διοικητών ΟΔΔΗΧ, του κ. Π. Ρουμελιώτη ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, του κ. Αν. Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, των προϊσταμένων της Eurostat κ.α. Ωστόσο, δεν θα επιμείνει στην κλήση πρώην πρωθυπουργών.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «ανοίξει» τον κατάλογο των μαρτύρων ώστε να περιλάβει και την περίοδο Καραμανλή. Στους προτεινόμενους μάρτυρες περιλαμβάνονται οι Γιάννης Παπαθανασίου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη, Φίλιππος Σαχινίδης κ.ά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητήσει την κλήση και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.