Άρση του κατ’ οίκον περιορισμού ζητούν οι βουλευτές
Επαναλαμβάνεται σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η τέταρτη κατά σειρά συνεδρίασή του για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Με απόντες τους κατηγορούμενους βουλευτές της ΧΑ (πρακτική που εγκαινίασαν από την πρώτη ημέρα της δίκης), η έδρα θα κληθεί να κρίνει τη νομιμότητα των ενστάσεων που θα υποβληθούν, οι οποίες σε αυτή τη φάση αναμένεται να αφορούν στη προδικασία.
Ήδη, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αφού νομιμοποιήθηκαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, στο δικαστήριο υποβλήθηκαν σειρά αιτημάτων από την πλευρά των κατηγορουμένων για ανάκληση των περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί μετά τις απολογίες τους, στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, αλλά και ο βουλευτής Δημ. Κουκούτσης, έθεσαν στο δικαστήριο αιτήματα για άρση της κράτησής τους κατ’ οίκον, ζητώντας να κυκλοφορούν ελεύθεροι για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ως βασικά στελέχη.
Ανάλογα αιτήματα έθεσαν ο κατηγορούμενος βουλευτής Αντώνιος Γρέγος, ο οποίος ζήτησε να αρθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί αλλά και ο Μιχαήλ Αρβανίτης.
Ο τελευταίος ζήτησε από το δικαστήριο να άρει τον όρο με τον οποίο του απαγορεύεται κάθε συμμετοχή με εμπρηστικές δηλώσεις σε συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις του κόμματός του.
«Είμαι μισός βουλευτής», είχε υποστηρίξει ο Μιχαήλ Αρβανίτης αναπτύσσοντας το αίτημά του.
Παράλληλα, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση συνήγοροι που διόρισε αυτεπάγγελτα το δικαστήριο σε κατηγορούμενους που δεν είχαν υπεράσπιση, είχαν ζητήσει περισσότερο χρόνο για να ενημερωθούν για το σύνολο της ογκώδους της δικογραφίας που ανέρχεται στις 30.000 σελίδες.
Το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να αποφανθεί για τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα.
Στις φυλακές η εκδίκαση
Εν τω μεταξύ, όπως όλα δείχνουν η δίκη για την υπόθεση της ΧΑ θα διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν συνεδριάσεις του δικαστηρίου τις ημέρες κατά τις οποίες θα διεξάγονται Πανελλαδικές εξετάσεις στα σχολεία που βρίσκονται δίπλα στις φυλακές.
Όπως έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει η πρόεδρος, απαντώντας στις τοπικές αρχές του Κορυδαλλού αλλά και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, τα μέλη του δικαστηρίου δεν είναι αρμόδια να αναζητήσουν τη δικαστική αίθουσα για τη μεταφορά της διαδικασίας.
Στον αντίποδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έχει δηλώσει πως για να μεταφερθεί η δίκη, η πρόεδρος θα πρέπει να θέσει θέμα ακαταλληλότητας της αίθουσας.
Ο ίδιος όμως άφησε να εννοηθεί πως ένα τέτοιο αίτημα θα οδηγούσε στη διακοπή της δίκης, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή νέας αίθουσας στο Εφετείο, η οποία όμως όπως ανακοίνωσε θα παραδοθεί προς χρήση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.