Αγώνας δρόμου για προληφθεί τυχόν εσωκομματική «ανταρσία» ενόψει της επικείμενης συμφωνίας
Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι την Δευτέρα επανεκκινούν οι διαβουλεύσεις με το Brussels group, η κυβέρνηση σχεδιάζει δυναμικά τα επόμενα βήματά της, όχι μόνον για να αποφευχθεί τυχόν «ατύχημα» αλλά και για να πείσει ψηφοφόρους αλλά και εσωτερικούς «αντάρτες» ότι η ίδια δεν κάνει πίσω, δεν ανακαλεί όσα όρισε ως «κόκκινες γραμμές» από την εποχή ακόμη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και, σε τελευταία ανάλυση, διαμηνύει πως, σε βάθος τετραετίας οι προεκλογικές της δεσμεύσεις παραμένουν σε ισχύ –ιδίως σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν προσανατολισμένο και το μπρίφινγκ της Πέμπτης, όταν ο εμπνευστής του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβε την δύσκολη αποστολή της ενημέρωσης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα χθες προχώρησε ακόμη ένα βήμα, δημοσιοποιώντας με μήνυμά του στα Social Media την θέσης του ότι η διαπραγμάτευση είναι ένα «εγχείρημα συνολικής ευθύνης» -και ως τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται και η ενδεχόμενη συμφωνία.
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ξεκαθάρισε τις τέσσερις προϋποθέσεις για μια «έντιμη συμφωνία»: α) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το τρέχον έτος και αυτό που ακολουθεί, β) καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, γ) αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και δ) ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα.
Είχε ήδη προηγηθεί η αποτίμηση, εκ μέρους στελεχών της κυβέρνησης, του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, τα πεπραγμένα δηλαδή του τετραμήνου, τα ληφθέντα μέτρα και η επιμονή να κρατηθεί «ζωντανό» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τις προεκλογικές εξαγγελίες –παρά την αντίδραση των δανειστών. Και όλα αυτά, βέβαια, σε αντιδιαστολή με το «e-mail Χαρδούβελη».
Άλλωστε ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών δηλώνει πως «η οικονομική ασφυξία φτάνει στο τέλος της», στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «περιθώρια ανταρσίας επί της συμφωνίας δεν υπάρχουν». Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής ανταρσίας, αν βουλευτές και υπουργοί δεν ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, ο κ. Παππάς υπήρξε λακωνικός μα ξεκάθαρος: «Η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα, αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο Κοινοβούλιο».
Επομένως, ο ίδιος ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας βρίσκονται στην «αιχμή του δόρατος» με την ειδική αποστολή να μετατρέψουν το δυσάρεστο κλίμα εντός και εκτός του κόμματος, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.
Το ρεπορτάζ μάλιστα αναφέρει προς υπήρξε και συνάντηση, στο σπίτι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτου, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη και του υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη, με αποκλειστικό αντικείμενο την εκτίμηση των προθέσεων της κοινοβουλευτική ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενόψει του «περάσματος» της όποιας συμφωνία από το Κοινοβούλιο.