Η κοινωνία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ρήξης, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.
“Η συζήτηση είναι μέσα στο ευρώ, όχι ρήξη εκεί θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα, εκεί θα τεθεί το αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, εκεί θα επιτευχθεί η συμφωνία, διότι ρήξη, και το πολιτικό προσωπικό και η δική μας κυβέρνηση αλλά και η διάταξη της κοινωνίας δεν είναι και διατεθειμένη και ικανή αν θέλετε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρήξης. Άρα δε συζητάμε ρήξη όπως είναι τα πράγματα” είπε χαρακτηριστικά. Και εκτίμησε ότι “με 340 δισ. στην πλάτη του λαού, όποια συζήτηση για μονομερή κίνηση ρήξης με τους δανειστές, έστω και με αυτή σκοπούμενη άποψη του Σόιμπλε δεν είναι εφικτή και επιθυμητή από το λαό”.
Ο κ. Μητρόπουλος επανέλαβε ότι επιδιώκετε συμφωνία, “αυτό που λέει ο Τσίπρας έντιμη συμφωνία, παρά το ότι κάποιοι από εμάς διαβάζοντας και κάτω από τα κείμενα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη βλέπουμε ότι έχει τέτοιες και τόσες αδυναμίες που φαίνεται ότι ο έντιμος συμβιβασμός είναι κάτι ανέφικτο”.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι τον “τρομάζει” η επιμονή “του κακού των θεσμών παρά το ό,τι θεωρώ ότι είναι τεχνική η διένεξη του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών επειδή οι μεν έχουν αναλάβει τις ρήτρες μισθών συντάξεων και οι άλλοι το δημοσιονομικό”.
“Δεν πρέπει η ηγεσία μας να μπλέκει στη διένεξη μεταξύ τους διότι στη θεώρηση του ελληνικού ζητήματος έχουν την ίδια άποψη. Στη γραμμή και στα μεσα έχουν διαφορετική. Πρέπει γρήγορα να φύγουμε από τη διένεξη μεταξύ τους επειδή θα είναι σε βλάβη μας” πρόσθεσε.
Αναφορικά με συμφωνία ο κ. Μητρόπουλος, σημείωσε ότι δε βλέπει “συμφωνία χωρίς να έχει ρυθμίσεις σε μισθούς και συντάξεις”.
“Δε διανοούμαι ο πρόεδρος μας να εισηγηθεί στην ΚΟ της αριστεράς περαιτέρω επιδείνωση μισθών και συντάξεων” υπογράμμισε και έκανε λόγο για “βουλγαροποίηση συντάξεων”.
“Δεν είναι η στήριξη στους συνταξιούχους,. Είναι το ό,τι εάν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μνημόνιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 να βουλγαροποιηθούν κύριες συντάξεις. Τα όρια ηλικίας από 1/1/’21 με νόμο που ισχύει και δεν έχει ανακληθεί ανά τριετία αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω. Με σημείο αναφοράς το 65ο έτος, δηλαδή τα 62αρια από 1/1/’21 καταργούνται. Άρα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, τα νέα παλικάρια θα μπαίνουν για 40 χρόνια στη δουλειά, για 500 ευρώ μισθό, θα προσδοκούν σε σύνταξη 500 ευρώ. Αυτό είναι κοκτέιλ όχι για ανθρώπους. Δεν μπορεί να εισηγηθεί ο ίδιος, δεν το διανοούμαι. Άρα περιμένουμε” είπε χαρακτηριστικά.