Οι εξελίξεις στη Λιβύη, η επόμενη μέρα και ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα λόγω της στρατηγικής σημασίας της στην περιοχή, ήταν τα κυριότερα θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού στη σύνοδο του Παρισιού υπέρ της συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών και τόνισε ότι η ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας αναγνωρίζεται απ΄ όλους και «προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε να βοηθήσει και την επόμενη ημέρα». Αναφέρθηκε ειδικότερα στις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τον Αραβικό Κόσμο, το Ισραήλ αλλά και την Τουρκία. Το άλλο σημαντικό σημείο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα -Παπανδρέου ήταν οι εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις οποίες ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Εξέφρασε δε άλλη μία φορά την αναγνώρισή του στις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ Δρούτσας υπογράμμισε την πολύ καλή προσωπική σχέση των δύο πολιτικών η οποία έγινε εμφανής από την πρώτη συνάντησή τους πριν από έναν χρόνο στο Λευκό Οίκο.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα που προέκυψαν στη Σύνοδο για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τόνισε ότι η επιδίωξη του Πρωθυπουργού να κλείσουν από τη σύνοδο της 11ης Μαρτίου ήταν σοφής, γιατί στο μεταξύ μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, η Ιαπωνία, και την Πορτογαλία, τα οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.
Για την επόμενη ημέρα της συνόδου των Βρυξελλών είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και για κάθε πολίτη.
Η κυβέρνηση έχει επίσης δρομολογήσει τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα και για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Ως προς τις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, είπε ότι μία ισχυρή, σταθερή ευρωπαϊκή οικονομία είναι προς το συμφέρον και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για όλη τη Διεθνή Κοινότητα.
Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη στο Λονδίνο για τη Λιβύη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Κόσμου. Εμείς ως Ελλάδα, τόνισε, θα αναπτύξουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα.
Εκφράζοντας τις ανησυχίες της χώρας μας για ενδεχόμενο μεταναστευτικό ρεύμα, είπε ότι η Ελλάδα το έχει θέσει εξ αρχής στην ΕΕ και το θέμα αναφέρεται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα, του χτεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει πολύ σύντομα συγκεκριμένες προτάσεις.
Για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ότι είναι πολύ πιο εύκολο και αβανταδόρικο να βγαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και να κραυγάζει, αλλά το να πεις εγώ θα προσπαθήσω, είναι πιο θαρραλέα πολιτική.
Συνοψίζοντας, είπε ότι η Τουρκία ποντάρει στη δική της ισχύ, και στρατιωτική ισχύ, ενώ εμείς ποντάρουμε στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η πρότασή μας είναι : «Τουρκία, θέλεις να συζητήσουμε; να βρούμε λύσεις; Έλα λοιπόν, αλλά το πλαίσιο είναι σαφές».