Σε ρευστοποίηση ομολόγων με απώλεια 23% ετοιμαζόταν να προχωρήσει το Ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ) προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος παρενέβη χθες για να καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητας του ταμείου από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ και την επιστροφή μέρους των οφειλών του ΙΚΑ προς το ταμείο .
Ο κ. Στρατούλης ,αναφερόμενος στον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, δεσμεύτηκε ότι δε θα θιγούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ούτε θα γίνει αποδεκτή η αύξηση των ορίων να αρχίσει πριν από το 2020. Σύμμαχος στη διαπραγμάτευση θα είναι οι αποφάσεις συνταγματικών δικαστηρίων της Γερμανίας, Λετονίας σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορούν να θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε επίσης, ότι έστειλε στοιχεία στο Βερολίνο που δείχνουν ότι η μέση σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 660 ευρώ , δηλαδή είναι χαμηλότερη από το ύψος που πιστεύουν οι δανειστές στους οποίους είχαν δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση λάθος στοιχεία ( δεν ενσωμάτωναν τις μειώσεις που είχαν υποστεί οι συντάξεις από το 2010 ) ενώ επανέλαβε ότι δεν έχει αλλάξει η δέσμευση για την κατάθεση τροπολογίας που θα προβλέπει την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.
Απαντώντας μάλιστα στον πρώην υπουργό Γ. Βρούτση για το θέμα της ρήτρας σχολίασε :«κόπτεται για το αν θα ανασταλεί ή όχι το τερατούργημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ο ίδιος δημιούργησε.
Τον ενημερώνουμε -γιατί το άγχος σκοτώνει- ότι το νομοθετικό τέκνο του, δηλαδή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δεν εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση μας και δεν θα εφαρμοστεί και στο μέλλον».
Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο υπουργός εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης, προανήγγειλε άνοιγμα νέου ασφαλιστικού το Σεπτέμβριο για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Ήδη γίνεται επεξεργασία προτάσεων. Οι αλλαγές θα συζητηθούν στο πλαίσιο εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων.
«Αν τελικώς δεν επιτευχθεί συμφωνία- τόνισε ο κ. Σκουρλέτης- είναι γιατί θα επικρατήσουν οι πιο ακραίες φωνές μεταξύ των δανειστών, οι οποίες φοβούνται το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και την επέκτασή του σε άλλες χώρες ».