«Τυφλά F16» αγοράστηκαν το 2000, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις του Wikileaks. Η ιστοσελίδα δημοσιεύει τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος χρησιμοποιεί σα δικαιολογία τα 60 αμερικανικά «τυφλά F-16» για να αγοράσει «Eurofighter».
Το 2000 ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράφει την αγορά 60 (Peace-Xenia III) F-16 από την αμερικανική εταιρία «Lockheed Martin», ενώ τα συστήματα ασφαλείας του F-16 θα προμηθευόντουσαν από μια άλλη αμερικανική εταιρία τη «Raytheon». Τα αεροσκάφη παραλήφθηκαν 3 χρόνια αργότερα, το 2003, και διαπιστώθηκε ότι δε διέθεταν συστήματα αυτοπροστασίας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω σύστημα είναι απαραίτητο καθώς, χωρίς αυτό, το αεροσκάφος δεν έχει κανένα τρόπο να προστατευθεί ή να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους επίθεση. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, είναι «τυφλό».
Όπως φαίνεται, το θέμα αυτό απασχόλησε την αμερικανική πρεσβεία και αποδεικνύεται από τη σειρά τηλεγραφημάτων που αντάλλαξε ο τότε πρέσβης στην Ελλάδα Ντέιβιντ Σπέκχαρντ με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα λοιπόν με το Wikileaks στο τηλεγράφημα της 4ης Νοεμβρίου του 2009 ο Σπέκχαρντ γράφει για τον Ε. Βενιζέλο: “(…) παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στα F16 Peace Xenia III και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και δίπλα σε αυτό σημειώνει χειρόγραφα, μέσα σε παρένθεση, πως το πρόβλημα προέκυψε λόγω των διαπραγματεύσεων, που έχουν διακοπεί μεταξύ της αμερικανικής «Raytheon» και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, με αποτέλεσμα: “κανένα από τα αεροσκάφη” να μην έχει “εγκατεστημένο σύστημα αυτοπροστασίας”.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ρωτά μεταξύ άλλων τον Ευάγγελο Βενιζέλο και για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει αποφασίσει την αγορά «Eurofighter» για να την κάλυψη των αναγκών σε μαχητική αεροσκάφη νέας γενιάς, ο οποίος φέρεται να του απαντά ότι όσα γράφονται είναι ανακριβή και πως ο ίδιος «δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση».
Ένα μήνα μετά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέπτεται εκ νέου τον Αμερικανό Πρέσβη και πάλι για το ίδιο θέμα. Και σύμφωνα από το τηλεγράφημα (09ATHENS1605) που έπεται της συνάντησης, ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται να επαναλαμβάνει στον Πρέσβη πως ναι μεν το φταίξιμο είναι της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, αλλά αυτή τη φορά ζητά και τη βοήθειά του για την επίλυση της διαφοράς.
Μια “δικαιολογία”
Ο Σπέκχαρντ ολοκληρώνει το τηλεγράφημά του, με ένα προσωπικό σχόλιο: «η συναλλαγή μεταξύ της «Raytheon» και της ελληνικής κυβέρνησης είναι εμπορική και όχι διακρατική» κατά συνέπεια οι εναλλακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες. «Τα «προβληματικά» Peace Xenia III F16 σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα με την Ευρώπη δεν θα βοηθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες όταν το υπουργείο Άμυνας θα αποφασίσει τι αεροπλάνα θα πάρει στο μέλλον», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και καταλήγει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία την προηγούμενη εμπειρία με τη «Raytheon» για να πάρει τα «Eurofighter» παρόλο που είναι πιο ακριβά, μαρτυρώντας το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής πρεσβείας για τους εξοπλισμούς της χώρας, αλλά και της προώθησης των συμφερόντων αμερικανικών εταιρειών.