Υπό αμφισβήτηση η συμβιβαστική με τους δανειστές «γραμμή» Τσίπρα
Στην πλέον κρίσιμη για το μέλλον της χώρας στιγμή, καθώς το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών διαφαίνεται αγεφύρωτο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις σχετικά με την τακτική του να φαίνεται διαλλακτικός προς τις «παράλογες» απαιτήσεις των δανειστών.
«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου
Σε αυτό συνομολογεί η κίνηση των 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να θέσουν με την χθεσινή επιστολή τους το επιτελείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «προ των ευθυνών του» αναφορικά προς ό,τι προεκλογικά διακήρυττε [βλ. σχετικά: Πιέζουν για τα εργασιακά 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ], αλλά το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι «αντιρρησίες» προέρχονται από όλες τις εσωκομματικές τάσεις και όχι αποκλειστικά από τους «ακραίους» της Αριστερής Πτέρυγας. Ανάμεσά τους είναι και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία ή είναι φίλια προσκείμενοι προς στον Μανώλη Γλέζο, αλλά και αρκετοί που δεν κατατάσσονται σε κάποια από τις τάσεις. Επίσης απουσιάζουν πολλά ονόματα βουλευτών που συμπεριλαμβάνονται στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Η απαίτηση των «επαναστατημένων» βουλευτών έρχεται ακριβώς την πιο ακατάλληλη στιγμή, την ώρα δηλαδή που οι μεν δανειστές σκληραίνουν την στάση τους έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, αυτό που κυριολεκτικά εντείνει τις ανησυχίες, είναι ότι με τις θέσεις τους οι βουλευτές αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ επιτάσσουν το «ανυποχώρητο» από την μεριά της χώρας μας και την προώθηση φιλολαϊκών δεσμεύσεων από την κυβέρνηση.
Ειδικά η απαίτησή τους να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε νομοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά του κατώτατου μισθού και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, συνιστά ισχυρή προειδοποίηση όχι μόνο προς τους δανειστές αλλά και προς το ίδιο το Μαξίμου.
Δημιουργείται έτσι αμφιβολία για το αν ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να «περάσει» την σκληρή συμφωνία που του ζητούν οι δανειστές. Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ (που ήδη έχει αποδεχθεί στην πρότασή της η ελληνική κυβέρνηση), το πρωτογενές πλεόνασμα (που μπορεί να φθάσει και στο 1%) και οι δεσμεύσεις για το συνταξιοδοτικό, αναμένεται ότι θα εντείνουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις, όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές γνωρίσουν τις λεπτομέρειές τους.
Αυξάνονται οι «αντιρρησίες»
Ύστερα από την κίνηση των 22, οι κυβερνητικοί βουλευτές που εκφράζουν την άρνησή τους να αποδεχθούν νέα σκληρά μέτρα των δανειστών -και επομένως, κατά δημόσια δήλωσή τους ή «παρασκηνιακή» δράση τους, δεν θα υπερψηφίσουν την συμφωνία στην Βουλή- φθάνουν τους 50.
Αντίστοιχη αύξηση σημειώνει η πίεση που ασκεί η Αριστερή Πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκφραζόμενη ακόμη και με την αρθρογραφία του Κώστα Λαπαβίτσα, η οποία δηλώνει απερίφραστα την επιλογή της προσφυγής σε νέες κάλπες, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, μην διστάζοντας να κάνει λόγο ακόμη και για εγκατάλειψη της ευρωζώνης.
«Μασάζ»
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε χθες να καθησυχάσει το κόμμα του. Στην ενημέρωση που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία ζήτησε την στήριξη του κόμματος, λέγοντας ότι «τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας», ενώ σημείωσε ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Παράλληλα απερριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που βάζουν πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι « η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών».
«Ανένδοτοι»
Πάντως στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξαν στελέχη που διαφώνησαν με την συμβιβαστική γραμμή της κυβέρνησης, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει διάθεση έντιμου συμβιβασμού από την πλευρά των δανειστών και ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να μην κάνει άλλες υποχωρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, από διάφορες πλευρές υποβάλλεται το αίτημα να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Προς το παρόν το αίτημα απορρίπτεται και οι συνεδριάσεις των οργάνων μετατίθενται για αργότερα, όταν θα υπάρξει συμφωνία.
Η κίνηση για συλλογή υπογραφών για την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσωρινά μόνο «πάγωσε», καθώς εκτιμάται ότι, μετά την σημερινή τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ιδίως σε περίπτωση που το κλίμα δεν επιτρέψει κάποια «υποψία» αισιοδοξίας, οι συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ θα δραστηριοποιηθούν πιο οργανωμένα και θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση τις πιέσεις στον πρωθυπουργό.