Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Βερολίνο.Την Πέμπτη 18 Ιουνίου, συνοδευόμενη από στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, η αναπληρώτρια υπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Die Linke Katja Kipping. Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η μοναδική αριστερή κυβέρνηση στην ΕΕ που δίνει σκληρή μάχη να βγάλει την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Ταυτόχρονα σε κοινή δράση και αλληλεγγύη με την Ευρωπαϊκή αριστερά παλεύουμε για μια άλλη Ευρώπη. Δημοκρατική, αλληλέγγυα, με ανοιχτά σύνορα και κοινωνική δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια η κ. Φωτίου μίλησε σε συνέντευξη Τύπου της Πορείας Αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Στην ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι το «πιο ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο ελληνικός λαός είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης» και συμπλήρωσε: «Μια κόκκινη κλωστή μας ενώνει και είναι οι κοινές μας αξίες για τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, για μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, ενιαία, για μια Ευρώπη των λαών. Μόνο ενωμένοι, με αλληλεγγύη, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το “διαίρει και βασίλευε” που θέλει να μας επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός».
Η κ. Φωτίου ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση, για μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, έχει μπει στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της και ότι οι προτάσεις 47 σελίδων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια συμφωνία επώδυνη πολιτικά και οικονομικά για την κυβέρνηση, που όμως αποτελούν το προϊόν των κοινών διαπραγματεύσεων».
«Έχουμε διανύσει τα 4/5 της απόστασης που μας χώριζε από τους εταίρους και τους καλούμε να κάνουν ένα βήμα και να μην επιμείνουν στις πολιτικές που δημιούργησαν την σύγχρονη ελληνική τραγωδία πάνω στο τρίπτυχο: 1ον καταστροφή της οικονομίας της χώρας, 2ον δημιουργία της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και 3ον αύξηση του χρέους που ήταν 120% του ΑΕΠ, όταν μπήκαμε στα μνημόνια και σήμερα είναι 180% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά.
Η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε επίσης ότι «η θεραπεία απέτυχε, σκοτώνει τον ασθενή» και ότι «ο Ελληνικός λαός ούτε μπορεί, ούτε και θέλει να συνεχίσει αυτή τη θεραπεία. Αν ο Ελληνικός λαός ταπεινωθεί και εξοντωθεί, τι σημασία θα έχει αν θα είναι εντός ή εκτός της Ευρωζώνης. Ανεξάρτητα από τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit έχει κανείς αναλογιστεί το ιστορικό και συμβολικό περίγραμμα μιας Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα; Αν ο Ελληνικός λαός δεχτεί την εξόντωσή του, έρχεται η σειρά και των άλλων λαών της Ευρώπης.»
Στη συνέχεια η κ. Φωτίου παρουσίασε τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών μεταξύ των οποίων ήταν η μείωση του ΑΕΠ, η αύξηση της ανεργίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, η άνοδος της παιδικής φτώχειας και η αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια και τόνισε ότι «η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα ενός πολέμου σε περίοδο ειρήνης».
«Ζητάμε από τους λαούς της Ευρώπης να συναινέσουν σε τέσσερα σημεία : χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ρύθμιση χρέους, όχι περαιτέρω μείωση σε μισθούς και συντάξεις και αναπτυξιακή πολιτική για επενδύσεις.
Ζητάμε να απαλλαγούμε από τον στραγγαλισμό των μνημονίων, ζητάμε χρόνο σαν νέα κυβέρνηση για να αναπτυχθούμε και να πληρώσουμε τα χρέη μας. Ζητάμε να σταματήσουμε τον νεοναζισμό που δηλητηριάζει την πολιτική μας ζωή και σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη.
Έφτασε η κρίσιμη ώρα για τους λαούς. Η τύχη της Ελλάδας είναι δεμένη με τη δικής σας τύχη», είπε η αναπληρώτρια υπουργός κλείνοντας την ομιλία της.
Μετά την συνέντευξη τύπου συναντήθηκε με τον Reiner Hoffmann, τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη συνδικαλιστική Ομοσπονδία στην Ευρώπη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και αλληλέγγυο κλίμα η κ. Φωτίου παρουσίασε το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση καθώς και τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ελληνική κοινωνία. Ο Πρόεδρος από την πλευρά του αναφέρθηκε στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον μοχλό ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τονίζοντας την αλληλεγγύη των γερμανών εργαζόμενων στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε να κάνει ιδιαίτερες συνομιλίες με παράγοντες της οικονομίας και της πολιτικής στην χώρα του για να βρεθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα αλλά και να διερευνηθούν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα. Ο κοινός αγώνας κατά της λιτότητας στην Ευρώπη θα συνεχιστεί.
Στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke με επικεφαλής την Sahra Wagenknecht στη γερμανική βουλή, όπου και παρουσίασε την κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών, τους ενημέρωσε για το έργο του υπουργείου και της κυβέρνησης και δεσμεύτηκε για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.