Νέα ένταση με Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια
Ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα δεν θα αποφασίσει το «ναι» ή το «όχι» στη λιτότητα, αλλά το «ναι» ή το «όχι» στο ευρώ, εκτίμησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.
«Η πρόταση για το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα εκτός της Ευρώπης» επισήμανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.
Χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα ως παρωδία, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση απέτυχε, κάνοντας πάταγο.
«Υποσχεθήκατε ότι θα φέρνατε μία καλύτερη συμφωνία και εσείς φέρατε μία συμφωνία χειρότερη από κάθε μνημόνιο, οδηγώντας μάλιστα την Ελλάδα εκτός ευρώ» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
Αυτός ειναι ο προσωπικό σας εφιάλτης κ. Τσίπρα, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης, εξήγησε ότι ελάχιστα διαφέρει από των δανειστών, ενώ την χαρακτήρισε ως φορομπιχτική.
Οδηγήσατε μία άθλια διαπραγμάτευση σε ένα άθλιο αποτέλεσμα και τώρα σε ένα άθλιο δημοψήφισμα, το οποίο θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.
Νέα ένταση
Την ώρα της ομιλίας του κ. Σαμαρά, ανέβηκε στο προεδρείο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να προεδρεύσει της συνεδρίασης.
Εκείνη τη στιγμή, αντέδρασαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας της να αποχωρήσει βάσει του άρθρου 66, καθώς εκείνη νωρίτερα είχε εκφωνήσει την ομιλία της ως βουλευτής και κάτι τέτοιο απαγορεύεται.
Επί 40 χρόνια ισχύει το άρθρο 66, είστε πρόεδρος της Βουλής και δεν το γνωρίζατε, της είπε ο κύριος Σαμαράς, και καθώς εκείνη δεν αποχωρούσε, συνέχισε: «Το έχετε παρακάνει»!
«Την ώρα ακριβώς που μιλούσα για θεσμική παρωδία, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι απαγορεύεται η πρόεδρος να παραβιάζει τον Κανονισμό του Σώματος», είπε ο κ. Σαμαράς.
Το κλίμα έντασης εκτονώθηκε όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε 10λεπτη διακοπή της συνεδρίασης, η οποία και έγινε.
Προεδρεύων ο Αλέξης Μητρόπουλος
Μετά την δεκάλεπτη διακοπή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στην έδρα και δήλωσε ότι «πρέπει να περιφρουρήσουμε την εικόνα του Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος έχω την υποχρέωση να εξαντλώ την δυνατότητα να ασκώ τα καθήκοντά μου, και την δεοντολογική υποχρέωση να προεδρεύω όταν μιλούν πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολύ περισσότερο όταν μιλά ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είναι ο τέταρτος πυλώνας του πολιτεύματος».
Παραδέχθηκε ότι ισχύει το άρθρο 66, που δεν επιτρέπει να προεδρεύσει ο πρόεδρος όταν έχει μιλήσει ως βουλευτής, και συνέχισε: «Εν προκειμένω προσχωρώντας στην αναδιδόμενη από όλη αυτή την φωνασκία αντίληψη ότι δεν έπρεπε να ανέβω στην έδρα, επέλεξα να τιμήσω τον πρόεδρο της ΝΔ και να προεδρεύσω. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αφενός αυτό χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μία εικόνα διάλυσης του Κοινοβουλίου από εκείνους που δεν θα ήθελαν να ολοκληρωθεί η δημοκρατική διαδικασία και αφετέρου ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδώσει κάποιος αυτού του είδους την τιμή, αν ο έτερος δεν την αποδέχεται, καλώ των αντιπρόεδρο της Βουλής να προεδρεύσει».