Στο «ναι» επί της αρχής προσανατολίζεται ο Σαμαράς για να γεφυρώσει τις εσωτερικές διαφορές
Μόνο το «Ποτάμι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης διάκειται σε κάθε περίπτωση θετικά απέναντι στην όποια συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ περιμένουν τη συμφωνία και αφού την εξετάσουν σημείο προς σημείο θα τοποθετηθούν.
Η αγωνία των εξελίξεων, που μέχρι και την τελευταία στιγμή έβαζε το σενάριο της συμφωνίας – διάσωσης σε ίδια πιθανότητες απέναντι σε εκείνο της χρεοκοπίας, οδήγησε τα κόμματα σε θετικότερες προσεγγίσεις ως προς την ψήφιση μιας συμφωνίας. Το μότο γνωστό: «καλύτερα μια κακή συμφωνία από μια μη συμφωνία, ρήξη και συνεπακόλουθα χρεοκοπία»
Αυτήν ακριβώς τη θετική «δράση» της αγωνίας και της αβεβαιότητας στο εσωτερικό των δυο κομμάτων, ήρθε να αποδυναμώσει, ακόμα και να υπερκεράσει, το εξόχως επώδυνο περιεχόμενο της συμφωνίας. Με τη φοροεπιδρομή που προδικάζει κατά πάντων, τον πήχη των μέτρων διαρκώς να ανεβαίνει και το χειρότερο να μην μπορεί σε καμιά περίπτωση να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ύφεση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα της «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης» αποσυνδέουν φυσικά την ψήφιση της συμφωνίας για τη διάσωση της χώρας από την ενίσχυση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, καθώς τις θεωρούν καταστροφικές για την οικονομία.
Όμως, θα τις αποδεχθούν ως υποχρεωτικές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία τη δεδηλωμένη και δεν επιθυμεί να υπάρξει άλλη κυβερνητική λύση, ευρύτερης συνεργασίας, αποδοχής και σύνθεσης, από αυτή τη Βουλή.
ΣΤA ΔYO η ΝΔ
Το κλίμα αυτό των τελευταίων 24ώρων ήδη έχει αρχίσει να επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, διαμορφώνοντας αρνητική δυναμική για την τελική στάση της, αναφορικά με τη συμφωνία. Ακόμα και «καραμανλικά» στελέχη εκφράζουν πλέον τη σφοδρή αντίθεσή τους για την υπερψήφιση μιας συμφωνίας που φέρνει υφεσιακά μέτρα.
Βεβαίως, στα αφτιά του Α. Σαμαρά είναι «φρέσκα» ακόμα τα λόγια του Κ. Καραμανλή, που την περασμένη εβδομάδα του είπε ότι η ΝΔ ως το κόμμα που κατεξοχήν εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν μπορεί παρά να υπερψηφίσει στη Βουλή έστω και μια επώδυνη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση, χάριν της διάσωσης της χώρας.
Από την άλλη όμως, την ίδια ώρα στο εσωτερικό της ΝΔ αυξάνονται οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής. Της καταψήφισης δηλαδή της συμφωνίας και της απόλυτης ρήξης με την κυβέρνηση, που εκπροσωπούν κυρίως οι Χρ. Λαζαρίδης και Μ. Βορίδης, αλλά και η πλειοψηφία των στελεχών που στηρίζουν την ηγεσία Σαμαρά.
Τα πράγματα περιπλέκονται όμως, καθώς και οι περισσότεροι υποστηρικτές της υπερψήφισης της συμφωνίας, όπως οι Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης κ.α. παραμένουν αμετάπειστοι με τον κίνδυνο στη Βουλή η ΝΔ να εμφανιστεί διχασμένη.
Πέρα από τα θέματα αρχής, στους προβληματισμούς των εν λόγω κυριαρχεί ο φόβος ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή αν δεν την υπερψηφίσει η ΝΔ, καθώς θα προκαλέσει ισχυρό ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και υποστηρίζουν, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τη διακινδυνεύσει, ποντάροντας στο ότι οι βουλευτές του «Ποταμιού», ίσως και του ΠΑΣΟΚ, θα αναπληρώσουν τις κυβερνητικές απώλειες, διότι τίποτα δεν είναι βέβαιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διάφορα στελέχη του δηλώνουν σιγουριά για την ψηφοφορία, δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε τέτοιες συνθήκες και οι αντοχές του είναι άγνωστες, καθώς η συμπεριφορά πολλών βουλευτών του που προέρχονται από την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις συνιστώσες δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Δεν μπορεί λοιπόν, -λένε, η ψηφοφορία να αφεθεί στην τύχη, το τί θα συμβεί μετά, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, είναι άλλο θέμα.
«ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ» ΛΥΣΗ
Τις τελευταίες ώρες στο επιτελείο Σαμαρά κερδίζει πόντους η λύση της υπερψήφισης της συμφωνίας επί της αρχής και εν συνεχεία των μέτρων ένα προς ένα. Όμως αυτή η τακτική ακυρώνεται στην πράξη, εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να ενσωματώσει τα πάντα (συμφωνία, νέος προϋπολογισμός, μέτρα) σε ένα κατεπείγον νομοσχέδιο με ένα άρθρο.
Σ’ αυτή την περίπτωση ο κ. Σαμαράς θα αποφασίσει για την τελική στάση της ΝΔ, που πάντως, σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρόκειται περί ψήφου κατά συνείδηδη, όπως έχει προτείνει ο Ευ. Μεϊμαράκης και ορισμένοι ακόμα βουλευτές και στελέχη.
Από την άλλη, το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο, ειδικά στην περίπτωση που αποφασιστεί η ψήφιση της συμφωνίας, είναι πολύ μεγάλο. Το ερώτημα τι θα συμβεί με όσους διαφωνήσουν και πράξουν αντίστροφα δε είναι εύκολο να απαντηθεί. Χωρίς κανένα πρόβλημα π.χ. ο αρχηγός της ΝΔ θα διέγραφε την κ. Μπακογιάνη η τον Ν. Δένδια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους Κυρ. Μητσοτάκη, Ο. Κεφαλογιάννη και άλλους.
ΔΥΟ ΑΠOΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Υπερψηφίζει σίγουρα το «Ποτάμι»
Στο «Ποτάμι», τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα εδώ και καιρό.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, θέλοντας να ξεχωρίσει ως ένας άνευ όρων «ευρωπαϊστής πολιτικός», αλλά και να διαφοροποιηθεί από την μικροπολιτική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει οι 17 βουλευτές του «Ποταμιού» θα υπερψηφίσουν την οποία συμφωνία, όσο κακή και υφεσιακή κι αν είναι, διότι η μη συμφωνία οδηγεί στο «χειρότερο κακό», δηλαδή τη χρεοκοπία.
Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές «βλέπουν» βέβαια, μέσα από αυτή τη στάση και την πολιτική διεκδίκηση του κ. Θεοδωράκη να αποτελέσει τον πρώτο αξιόπιστο εταίρο μιας άλλης «φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης», που μπορεί να σχηματιστεί και μάλιστα χωρίς εκλογές από τη σημερινή Βουλή. Αυτό υπαινίχθηκε προχθές και προς τον Επίτροπο Μοσκοβισί στις Βρυξέλες.
Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ αναμετρώνται δυο απόψεις. Η πλευρά των «προεδρικών» της Φ. Γεννηματά «βλέπει» το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσανατολίζεται σε θετική στάση στη συμφωνία.
Όμως οι «σκληροί βενιζελικοί» αντιδρούν σφοδρότατα σε μια τέτοια προοπτική, επιλέγοντας την πρόωρη ρήξη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι όμως συμφωνούν, ότι οι πρόωρες εκλογές, που μια απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση πιθανότατα θα επιφέρει, θα είναι καταστροφικές εκτός από τη χώρα και για το ΠΑΣΟΚ.