Την ικανοποίηση τους για την συμφωνία με την ελληνική πλευρά τόνισαν στην από κοινού συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Τουσκ, Γιούνκερ και Ντάισεμπλουμ αλλά και Μέρκελ.
Ο καθένας τους για δικούς τους λόγους χαιρέτησε την συμφωνία και πιστεύουν πως η Σύνοδος Κορυφής ήταν μια αλλαγή σελίδας στην Ευρώπη.
Τουσκ: Γεφύρωση
«Είχαμε μόνο έναν στόχο, να καταλήξουμε σε Greekment. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να ψηφιστούν από πολλά κοινοβούλια. Δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να επαναδρομολογηθεί», είπε ο Ντόλναλτ Ντουσκ για να συνεχίσει, «Οι ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να συζητήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα, με τη λεγόμενη γεφύρωση των χρηματοδοτικών αναγκών»
Γιούνκερ: Ελληνική Ανάπτυξη
«Επίπονη συμφωνία. Από την αρχή είπαμε ότι δεν έπρεπε να έχουμε GREXIT. Είμαστε ικανοποιημένοι. Η Κομισιόν επέμενε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαστε ευτυχείς για το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη. Εξετάσαμε πολλά 17 ώρες, εργαστήκαμε σε πολλά, στο χρέος, τα δημοσιονομικά και συμφωνήσαμε στην έξτρα προσπάθεια. Υπήρξαν όμως και ανοιχτά ζητήματα, αλλά καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ντάισεμπλουμ: Άμεση νομοθέτηση
Για την νομοθέτηση των μέτρων έκανε λόγο ο Γέρουν Ντάισεμπλουμ αλλά έσπευσε να σημειώσει πως η Ελλάδα είναι πλέον στην σωστή τροχιά. Συγκεκριμένα είπε,
«Μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε πολλά ζητήματα ώστε να θέσουμε και πάλι σε σωστή τροχιά την Ελλάδα. Τρίτη, Τετάρτη στην Ελλάδα θα χρειαστεί έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Την Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή θα αποφασίσουν τα λοιπά εθνικά κοινοβούλια τη δική τους ψηφοφορία. Τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν και μετά να δοθεί η εντολή στους διαπραγματευτικούς θεσμούς»
Μέρκελ: Δεν συζητάμε για κούρεμα
Η καγκελάριος Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τόνισε πως δεν συζητιέται κάτι για κούρεμα πλέον, ενώ ζητά άμεση νομοθέτηση των μέτρων. Ειδικότερα είπε:
«Υπήρχε θέμα εμπιστοσύνης. Στην πρώτη παράγραφο τονίζουμε αυτό ακριβώς. Ότι θέλουμε να δούμε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Μετά το 2016 (όταν και θα λήγει το τρέχον πρόγραμμα) θα υποβάλλει νέο αίτημα η Ελλάδα. Μέχρι 15 Ιουλίου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα: ΦΠΑ, συνταξιοδότηση, ΕΛΣΤΑΤ, εργασιακά. Μέχρι 15/7 θα πρέπει να έχει αλλάξει ο Κώδικας Δημοσιονομικής Πολιτικής
Όλα όσα συμφωνήσαμε αφορούν σε 3ετές πρόγραμμα.
Το Eurogroup θα αποφασίσει το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα δουλεύει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση και θα συμβάλλει στην αποπληρωμή του χρέους.
2,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Θέλουμε να έχουμε τα περισσότερα δυνατά έσοδα από αυτό.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με αυτό που συνέβη και στις άλλες χώρες, απλά εδώ έχει δυσκολότερη εφαρμογή.
Κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη.
Δεν συζητάμε για κούρεμα πια. Υπάρχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα σε αυτή τη συμφωνία. Η Ελλάδα θα χρειαστεί δρόμο και χρόνο. Η διαδικασία ανάκαμψης θα είναι επώδυνη, αλλά πιστεύω μετά από λίγα χρόνια, θα συμβεί και αυτό.
Δεν χρειαζόμαστε ΣΧΕΔΙΟ Β. Μόνο αν το ζητούσε ποτέ η Ελλάδα. Σήμερα μιλάμε μόνο για ΣΧΕΔΙΟ Α
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ έντονη, αλλά νομίζω ότι υπάρχει γενική ομοφωνία για ότι πρέπει να περάσουν τα μέτρα. Η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί γρήγορα»
Ολάντ: Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε την Ελλάδα
Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε την Ελλάδα, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη.
Όπως ανέφερε, ήταν σημαντικό να επιδειχθεί αλληλεγγύη, καθώς ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θα στερείτο ένα κομμάτι του πολιτισμού της.
Σύμφωνα με τον Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε μια γενναία επιλογή, γιατί ήξερε ότι θα χρειαστούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήξερε επίσης ότι ήταν η στιγμή που μπορούσαν να δοθούν στη χώρα 80 δισ. ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι χρειάστηκε χρόνος για να φτάσουν οι δύο πλευρές συμφωνία, καθώς υπήρξε απροθυμία και κάποιοι ζητούσαν εγγυήσεις.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι αν δεν υπήρχε σταθερότητα στις σχέσεις Γερμανίας – Γαλλίας, για να βρεθεί ένας συμβιβασμός, δεν θα υπήρχε συμφωνία.
Ακόμη ο Ολάντ δήλωσε ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα υποβληθεί για έγκριση στο γαλλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη και γνωστοποίησε ότι θα γίνει μία «αναδιάταξη» των πληρωμών του ελληνικού χρέους που θα αφορά τις προθεσμίες και τα επιτόκια.
πρώτη καταχώρηση: 10:34