Οξεία αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της «ώρας του Πρωθυπουργού», κατά την οποία ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσε σε επίκαιρες ερωτήσεις του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Κόντρα για την ακρίβεια
Η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι «το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ορατά.
Τα πολύ υψηλά επίπεδα του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, οφείλονται στους φόρους που μπήκαν για την αντιμετώπιση του χρέους, ωστόσο ο δείκτης παρουσιάζει τον Φεβρουάριο σημαντική υποχώρηση σε 2500 προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Έντονη ήταν η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών ανδρών όταν ο πρωθυπουργός, εκτός των παραπάνω, εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και στην υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
«Για σας όλα πάνε καλά. Είπαμε να τιμήσετε την πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι. Χρόνια σας πολλά για την ημέρα, αλλά μιλήσατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό: Εγώ σε σας βλέπω ήδη τον «προηγούμενο πρωθυπουργό». Έχετε χάσει πλήρως την επαφή με την πραγματικότητα. Ξεκολλήστε με το μόνιμο παραμύθι πως για όλα φταίει το χθες…», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Πέστε μας μια πρόβλεψη που να έχετε πέσει μέσα», προκάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κάντε μια βόλτα σε οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο οπουδήποτε στην Ελλάδα. Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού. Θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής σας πολιτικής. Αλλάξτε την επιτέλους!».
«Θλιβερή φωτογραφία κατήφειας, απαισιοδοξίας – αυτήν ακριβώς την Ελλάδα μας παραδώσατε. Εσείς ζείτε την πρωταπριλιά κάθε μέρα» απάντησε ο πρωθυπουργός.
Επί της ουσίας της επίκαιρης ερώτησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε την κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη ακρίβεια στην αγορά, συνοδευόμενη με έναν πληθωρισμό άνω του 5% και με βαθειά ύφεση. «56.000 επιχειρήσεις έκλεισαν επί των ημερών σας, ενώ προβλέπονται και άλλα 150.000 λουκέτα, με απώλεια 300.000 θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα συντελείται το 20% του παραεμπορίου ολόκληρης της Ευρώπης και το νόμιμο εμπόριο χάνει έτσι 25 δισ. ευρώ σε τζίρο το χρόνο – και το κράτος 6 δισ.».
Οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, με τα ημίμετρά του, είχε μηδαμινό αποτέλεσμα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βρίσκεται 70% κάτω έναντι του ετήσιου στόχου, ενώ τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είναι 13 φορές λιγότερα, με ποσά 20 φορές μικρότερα. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έπεσε – 16 δισ. ευρώ λιμνάζουν και κάνουν τους Ευρωπαίους να απορούν».
Ο κ. Σαμαράς τέλος, πρότεινε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης και υπέδειξε ως υπόδειγμα την πρωτοβουλία του Βελγίου να περικόψει δραματικά τον ΦΠΑ, έναντι υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προβούν σε μειώσεις των τιμών και σε προσλήψεις.
«Ξεχνάτε πως τις ανάσες στον Βέλγιο επιχειρηματία, είχατε 5 χρόνια να τις δώσετε κι εμείς είμαστε εδώ να απαλλάξουμε τον έλληνα επιχειρηματία από τα βάρη του παρελθόντος» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Εμείς βεβαίως θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και έχω ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους να μου δώσουν την εγγύηση πως θα πληρώσουνε τους φόρους και θα μειώσουν την εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή – και θα δώσω εντολή να μειωθεί στο μισό η φορολογία. Αυτό περιμένω, γιατί και οι ίδιοι ομολογούν πως αυτό είναι το βασικό πρόβλημα».
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στην αγορά, στις συνέπειες της διαχείρισης της κυβέρνησης Καραμανλή: «Παραδώσατε το ΕΣΠΑ με συνολική απορρόφηση 700 εκ. ευρώ σε τρία χρόνια – κι εμείς σε 15 μήνες απορροφήσαμε 4,5 δισ. ευρώ. Η χώρα έχασε επί των ημερών σας 36 θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα – τις 32 πριν από την κρίση» ανέφερε.
Σήμερα, «έχουμε τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης με αύξηση στις εξαγωγές ύψους 30-40% σε σχέση με πέρσι. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και η μεταβολή της απασχόλησης προβλέπεται οριακά θετική το 2013 και 2014». Μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών έχουν ληφθεί, με μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που φθάνουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 7-8%. Σε σχέση δε, με τα «λουκέτα στην αγορά», ο κ. Παπανδρέου αντέταξε πως «το 2010 έχουν εγγραφεί στα επιμελητήρια 62000 νέες επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 56000 – άρα είναι θετικό το καθαρό αποτέλεσμα και η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι πλέον και στα δικά μας χέρια. Είναι το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Γ. Παπανδρέου: Καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Δεν είναι ανεκτή καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ούτε ζητημάτων που άπτονται της εθνικής δικαιοδοσίας, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, αναφορικά με το επεισόδιο με το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Explora, που παρεμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό έξω από το Καστελλόριζο.
Ο κ. Καρατζαφέρης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, είπε ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί προβλήματα και στα εθνικά ζητήματα, αναφέροντας ότι οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τις παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε τόσο στο επεισόδιο του Καστελλόριζου, κάνοντας λόγο για παθητική αποδοχή από την πλευρά μας de facto αναγνώρισης τουρκικής αποκλειστικής ζώνης σε δικά μας χωρικά ύδατα, όσο και της νησίδας Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, όπου παρενοχλήθηκαν ελληνικά αλιευτικά από τουρκικά πολεμικά.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπαπανδρέου τόνισε ότι η προσέγγιση με την Τουρκία, αποτελεί στρατηγική επιλογή για αναβάθμιση των σχέσεων μας και υπάρχει σχετική πρόοδος, παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχουν τον τελευταίο καιρό πυκνές παραβιάσεις, αλλά και περιπλανήσεις σκαφών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, που σαφέστατα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας.
-Για κάθε τέτοιο περιστατικό, πέραν της αντιμετώπισης από τα ελληνικά πολεμικά ή σκάφη του Λιμενικού με προειδοποιητικά σήματα, ακολουθεί διπλωματικό διάβημα προς την Τουρκική πλευρά και αυτό το έχω κάνει και δημοσίως, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι ίδια αντιμετώπιση ακολουθείται και για τις περιπτώσεις ερευνών σε περιοχές ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ίδια αντιμετώπιση υπήρξε, είπε ο πρωθυπουργός με την περίπτωση του Ιταλικού εμπορικού πλοίου Explora, το οποίο πήρε άδεια από τις ελληνικές αρχές για έρευνες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών από το Μπάρι στο Τελ Αβίβ σε περιοχή ελληνικής ΑΟΖ, άρα και υφαλοκρηπίδας.
Το explora, παρενοχλήθηκε από τουρκικό σκάφος και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές. Ομως κατά την επιστροφή του απεδείχθη ότι ,χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ζήτησε άδεια από την Τουρκία, η οποία δεν είχε δικαιοδοσία, γεγονός που οδήγησε την ελληνική πλευρά να ανακαλέσει την άδεια εργασιών του ιταλικού πλοίου, ύστερα από διάβημα στις ιταλικές αρχές.
«Η Ελλάδα επιδιώκει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη μη αναπαραγωγή έντασης, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θίγεται η εθνική μας κυριαρχία»,τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα ο κ Παπανδρέου σημείωσε ότι αν δεν ευοδωθούν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, θα δοθεί λύση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.
-Αυτό το μήνυμα στέλνει η Ελλάδα προς κάθε αποδέκτη, ότι με καθαρές και σαφείς θέσεις προασπίζουμε τα εθνικά μας δίκαια, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναπτύσσοντας την ερώτησή του χαρακτήρισε ως οξύμωρο και αντιφατικό να λέει ο πρωθυπουργός από τη μία ότι υπάρχει βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία κι από την άλλη να αυξάνονται οι παραβιάσεις κα παραβάσεις, άρα η Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλήσεις.
Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε για την απαγόρευση που έχει επιβάλλει το Λιμενικό να αναρτηθεί η ελληνική σημαία στη νησίδα Ζουράφα, ενώ πρότεινε η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής να γίνει στο Καστελλόριζο.
«Επιτέλους, μην αμφισβητούμε εαυτούς», ήταν η άμεση απάντηση του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να τίθενται τέτοια ζητήματα στην Ελληνική Βουλή, για τη Ζουράφα, ή το Καστελλόριζο, δίνοντας επιχειρήματα στους αντιπάλους μας Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.
Αλ. Τσίπρας: Ο λογαριασμός δεν βγαίνει
Σταματήσαμε τον κατήφορο της χώρας, απάντησε ο Πρωθυπουργός στη σφοδρή κριτική που του ασκήθηκε για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το Σύμφωνο, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει ευθέως αν θα αγγίξει εκ νέου μισθούς και συντάξεις, αφού -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «ο λογαριασμός δεν βγαίνει».
Παραδεχτείτε επιτέλους ότι κάνατε λάθος και ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, τόνισε αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Τσίπρας. Τόσο δύσκολο είναι να πείτε μία πασιφανή αλήθεια; Η αλήθεια ξέρετε, είναι πάντοτε πράξη επαναστατική, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι αποφεύγει να πει την αλήθεια στο λαό και τον κάλεσε να απαντήσει ευθέως αν θα αγγίξει εκ νέου μισθούς και συντάξεις. «Απαντήστε χωρίς υπεκφυγές», είπε, «αν όχι που θα βρείτε 25 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομήσετε μέχρι το 2015;»
«Ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή; Η χρεοκοπία, η καταδίκη της χώρας και η περιθωριοποίησή της από τις αγορές και την ευρωπαϊκή οικογένεια;» διερωτήθη στην απάντησή του ο Γ. Παπανδρέου, και κάλεσε τον Τσίπρα να κάνει και αυτός μία επαναστατική πράξη: «Να αναγνωρίσετε και σεις κάποιες αλήθειες, τι παραλάβαμε το 2009 και που βρισκόταν η χώρα».
Το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να σταματήσουμε τον κατήφορο, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η μεγαλύτερη αλλαγή που καταφέραμε εμείς η Ελλάδα ήταν αυτή με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που εξελίχθηκε σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης».
Απαριθμώντας όσα προβλέπει το Σύμφωνο για το Ευρώ, ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στι διαφωνεί με το Σύμφωνο και τον κατηγόρησε ότι με τις τοποθετήσεις του τρομοκρατεί τον κόσμο.
Είστε αμετανόητος, απάντησε με τη σειρά του ο κ. Τσίπρας και συνεχίζετε την νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείτε από την πρώτη μέρα. Τι το κάνατε το χάος που παραλάβατε, το διαιωνίσατε, με την ανεργία στο 20% και την ύφεση πάνω από 6%, παρατήρησε και αναφερόμενος στο Σύμφωνο έκανε λόγο για ευρωπαϊκο μνημόνιο διαρκούς λιτότητας το οποίο δεν είχαμε κανένα λόγο να υπογράψουμε.
Πείσετε πρώτα τον υπουργό σας τον κ. Λοβέρδο που σας είπε να πείτε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και τον βουλευτή σας τον κ. Οικονόμου που σας κάλεσε να καταγγείλετε τη δανειακή σύμβαση και μετά καταγγείλτε την Αριστερά, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όπως αποκάλεσε το EFSF.
Στόχος σας, υποστήριξε, είναι να φτωχύνετε το λαο και να εκποιήσετε τη δημόσια περιουσία, ενώ γράφετε στα παλιά σας παπούτσια τη δημοκρατία. Μπορεί να είστε πλειοψηφία στη Βουλή, αλλα όχι και στο λαό, πρόσθεσε και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της εξιλαστήριο θύμα κάθε φορά που τους αποδοκιμάζει ο λαός.
Το ζήτημα, κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μην εκπνεύσει ο χρόνος της χώρας για την αλλαγή πορείας που απαιτείται, γιατί η πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί προς τη χρεοκοπία.
Ο χρόνος της χώρας ήταν κοντά στο να εκπνεύσει, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, αλλά η διαφορά είναι ότι εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας σε αντίθεση με σας που κρύβεστε πίσως από την κατηγορία ότι είμαστε νεοφιλελευεύρη κυβέρνηση και δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας.
Είμαστε μία δημοκρατική κυβέρνηση και η κυβέρνησή μας θα είναι κοντά στο λαό, θα μιλάμε στο λαό. Δεν θέλουμε να πειράξουμε μισθούς, αλλα να αξιοποιήσουμε την περιουσία αυτού του τόπου και παράλληλα να την προστατεύσουμε, υπογράμμισε κλείνοντας ο Πρωθυπουργός.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, 16:43