Τη σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίοδο οικονομικής κρίσης ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με τους νεοπροαχθέντες Αντιστρατήγους, Αντιναυάρχους και Αντιπτεράρχους.
«Σε κρίσιμες περιόδους, όπως είναι η οικονομική κρίση, όταν έχεις τέτοιες Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μια δύναμη για να δίνεις διπλωματικές μάχες με επιτυχία και να αποκαρδιώνεις όσους σκέφτονται ότι μπορεί να εκμεταλλευθούν την οικονομική κρίση για να γίνουν φορτικοί και ανυπόφοροι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Παπούλιας και εξέφρασε την εκτίμησή του για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για έναν κυριολεκτικό και έναν συμβολικό πόλεμο, αναφερόμενος στην Λιβύη και στην οικονομία. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση στην Λιβύη αλλά και για το επίπεδο συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σημείωσε δε ότι «η διπλωματική και η πολιτική θέση της χώρας αναδεικνύεται και ενισχύεται», ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο το γεγονός ότι τηρούνται από όλα τα αεροσκάφη που μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και του συνασπισμού δυνάμεων που δρουν στην Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. «Ένα ζήτημα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ σε σχέση με το FIR Αθηνών, ένα ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για την ελληνική κοινή γνώμη. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα κεκτημένο», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και διευκρίνισε: «οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και όχι για ασκήσεις, γίνονται με άλλα κριτήρια και άλλες προτεραιότητες. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, για τον χώρο, όχι μόνο της δικής μας εθνικής κυριαρχίας και των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων για την ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Βενιζέλος, όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο, συζήτησε και για την γενικότερη κατάσταση της χώρας και για τον πόλεμο, όπως είπε, «για την ανόρθωση της οικονομίας, για την ανασυγκρότηση του κράτους, για να ξαναποκτήσει η χώρα ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική, να ξεπεράσουμε τη γενικευμένη αμφισβήτηση και να ξαναβρούμε έναν στόχο». Ο υπουργός έκανε λόγο για εθνική υπόθεση και για ευθύνη, η οποία «δεν βαραίνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά τους πάντες, όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά και την κοινωνία των πολιτών και τη Δικαιοσύνη και την Διοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, όλους τους πολίτες», διότι, όπως είπε, «μόνον όλοι μαζί, υπηρετώντας το σχέδιο της εθνικής ανασυγκρότησης και της εθνικής ελπίδας, μπορούμε να αποδώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της ανήκει στον κόσμο και στην Ευρώπη».