Δημόσια πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου που θα έχει μάλιστα και συγκεκριμένη ατζέντα κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας απόψε στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά των άλλων κομμάτων της αριστεράς.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και παρουσίασε στους συνέδρους το πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Αυτό είναι:
1. Η σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα του ευρωομολόγου και στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
2. Στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
3. Στην συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Κουβέλη για μια μεγάλη εκστρατεία στην ΕΕ, με την συλλογή υπογραφών ώστε να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών.
4. Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων γίνεται στη βουλή και κατά συνέπεια η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι.
5. Να προωθηθεί η Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
6. Να ενισχυθεί η συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.
7. Να προωθηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για την προστασία των αδυνάτων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καιρός να αποδαιμονοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός.
Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε μακρά και σφοδρή επίθεση στα άλλα κόμματα της αριστεράς, τα οποία όμως δεν κατονόμασε σε κανένα σημείο της ομιλίας του.
Αφού πρώτα υπερασπίστηκε το δικαίωμα της κριτικής και του διαλόγου, ο πρωθυπουργός είπε ότι, πέραν της ΔΗΜΑΡ, οι άλλες εκφάνσεις της Αριστεράς , πολλές φορές πορεύθηκαν με την εύκολη καταγγελία, τον δογματισμό, απαξιώνοντας ακόμη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, συμβάλλοντας έτσι και στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία. Επίσης κατηγόρησε την Αριστερά για ηθικολογία, λαϊκισμό και ισοπέδωση ενώ διερωτήθηκε ποιά σχέση μπορεί να έχει με την Αριστερά η παρότρυνση στην ανομία.
Αποκρούοντας επίσης την κριτική που του γίνεται για επιλογές της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το να μοιράζει κανείς πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης είναι συντηρητική αντίληψη που οδηγεί και σε εκτροπές , ενώ σημείωσε ότι δεν είναι προοδευτική αντίληψη να ρημάζει η δημόσια περιουσία ή να καταπατείται από το να αξιοποιηθεί με διαφάνεια.
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο πελατειακό κράτος, επιτιθέμενος στην ΝΔ και στην κατάσταση στην οποία περιήλθε ο δημόσιος τομέας. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση του για αλλαγή στο κράτος ώστε να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών και όχι στην εξυπηρέτηση των ισχυρών συμφερόντων.