«Όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος» τονίζει για τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
«Είναι αλήθεια πως στο εσωτερικό του, παρά τα βήματα που έγιναν για τη μετατροπή του σε ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα, δεν ξεπεράστηκαν μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν» υπογράμμισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση ο υπουργός δηλώνει ότι «είναι πάρα πολλά αυτά που μπορεί να ειπωθούν ψευτοκριτικά σε σχέση με την εξάμηνη διαπραγμάτευση, την οργάνωση και την κατάληξή της» για να συμπληρώσει: «Η μαχητική διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί μια εγγραφή για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η συζήτηση γύρω από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές έχει μπει πλέον σε άλλη βάση».
Ο υπουργός παραδέχεται πως «το επόμενο διάστημα θα δοκιμάσουμε τις αντοχές μας και την ικανότητά μας να κάνουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο κοινωνικά τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τους όρους απεμπλοκής από αυτήν. Να μετριάσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις της συμφωνίας και την ιδία στιγμή να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης». Εκτιμά πάντως ότι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου είναι πως η αυτοδυναμία είναι εφικτή».
Ταυτόχρονα, εξαπολύει επίθεση στη Γερμανία, λέγοντας ότι με αφορμή την ελληνική διαπραγμάτευση ήρθε στην επιφάνεια το σχέδιο της Γερμανοκεντρικής Ευρώπης. «Μιας Ευρώπης ακραία νεοφιλελεύθερης, απόλυτα ελεγχόμενης από τη γερμανική ολιγαρχία, ελάχιστα κοινωνικής και δημοκρατικά συρρικνωμένης. Το σχέδιο αυτό εμπεριείχε ως πρώτο βήμα και το Grexit -δεν φαίνεται ότι κέρδισε, και αυτό είναι ελπιδοφόρο». «Στην παρούσα φάση ακραίοι γερμανικοί κύκλοι επιδιώκουν τη συμφωνία-γέφυρα ώστε να συντηρούν το σενάριο της ελληνικής εξόδου. Η σημερινή γερμανική ηγεσία δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με την ιδέα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Πολλοί είναι αυτοί που θα επιθυμούσαν την πτώση της σημερινής κυβέρνησης» προσθέτει.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διευκρινίζει επίσης πως η κυβέρνηση απέφυγε την απαίτηση για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. «Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ διαφυλάχθηκε» σημειώνει.