Σκέψεις για έναρξη εργασιών θερινού τμήματος
Λύση στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, το οποίο θα βάλει τέρμα ή τουλάχιστον θα απομακρύνει -μέχρι την εκταμίευση της πρώτης μεγάλης δόσης από το νέο δάνειο- τα σενάρια εκλογολογίας, αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο τραπέζι έχει πέσει το κλείσιμο της Βουλής και η έναρξη των εργασιών από τα θερινά τμήματα, μία πρόταση η οποία απεμπολεί τις σκέψεις για κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης.
Έτσι ο πρωθυπουργός διαμορφώνει ο ίδιος την πολιτική σκακιέρα βάζοντας στα θερινά τμήματα βουλευτές που πρόσκεινται στο κυβερνητικό μπλοκ, αποκλείοντας τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη να περάσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που απαιτούνται για την εκταμίευση των χρημάτων του προγράμματος.
Αγκάθι στην προκειμένη περίπτωση είναι και πάλι η Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς, υπάρχει ο φόβος της ανεξαρτητοποίησης με σκοπό να φτιάξουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα έτσι ώστε να έχουν εκπροσώπηση στα θερινά τμήματα.
Τα θερινά τμήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη και θα έχουν διάρκεια 15 ημέρες το καθένα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών των θερινών τμημάτων δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης και έτσι, αν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να γίνει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Οικονομικές υποχρεώσεις
Οι εξελίξεις δρομολογούνται από τις 19 Αυγούστου και μετά, όταν η χώρα μας θα έχει εξασφαλίσει την πρώτη δόση, πιθανότατα 13 δισ. ευρώ, του νέου δανείου με τον ESM.
Με τη δόση αυτή η κυβέρνηση θα πάρει οικονομική ανάσα μέχρι τον Οκτώβρη αποπληρώνοντας σειρά υποχρεώσεων, αρχής γενομένης την Πέμπτη οπότε θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα προς την ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις 1,6 δισ. προς το ΔΝΤ, ενώ τον Οκτώβρη λήγει το δάνειο γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ. Με το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθούν υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές.
Ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές
Ακολουθώντας το αρχικό σενάριο σενάριο το οποίο ήθελε την κυβέρνηση να καταθέτει πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, δύο μέρες μετά θα πρέπει να ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση και τρεις μέρες αργότερα να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι η πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Εάν η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Με τα σημερινά δεδομένα διερευνητική εντολή θα πάρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια στον Νίκο Μιχαλολιάκο εκτός και αν ο πρώτος καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ωστόσο, αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
Σημειώνεται ότι η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.
Σημειώνεται ότι η τελευταία υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν εκείνη του Παναγιώτη Πικραμένου από τις 6 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου του 2012.