«Κλείδωσαν» οι επικεφαλής στις μεγάλες και σημαντικές εκλογικές περιφέρειες – Οριστικά εκτός ο Μητρόπουλος
Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχείς διαφωνίες, αλλαγές της τελευταίες στιγμής και έντονους διαξιφισμούς που φαίνεται να μην έχουν τέλος.
Στελέχη που έχουν εικόνα των διεργασιών στην κεντρική επιτροπή μιλούν για ένα απολύτως ρευστό σκηνικό σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες όπου υπάρχουν κενά και πρέπει να συμπληρωθούν. Και όχι μόνο ρευστό, αλλά και γεμάτο συγκρούσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά την Κοζάνη, όπου η Κουμουνδούρου πρέπει να καλύψει τα κενά από τις αποχωρήσεις της Ραχήλ Μακρή και Ευγενίας Ουζουνίδου πρώτης και δεύτερης στις εκλογές του Γενάρη.
Στην πρώτη θέση τοποθετείται φυσιολογικά ο εναπομείνας βουλευτής Δημητριάδης, όμως η απόφαση να μπει δεύτερος ο Θέμης Μαμουλίδης, για τον οποίο υπάρχουν όμως αντιδράσεις από εκείνους που ακολουθούν στη σειρά και μάλιστα εξ αυτών απειλούν ότι θα παραιτηθούν!
Οριστικά εκτός ο Αλέξης Μητρόπουλος
Οριστικά εκτός του ψηφοδελτίου Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε ο Αλέξης Μητρόπουλος, παρά την εισήγηση της κομματικής επιτροπής να τοποθετηθεί στην τελευταία τιμητική θέση και την θετική απάντηση από τον ίδιο.
Η κεντρική επιτροπή του κόμματος στη δραματική συνεδρίαση το βράδυ του Σαββάτου αποφάσισε να τον αφήσει έξω από τη λίστα, μετά από τις έντονες αντιδράσεις πολλών κομματικών στελεχών.
Στη συγκεκριμένη περιφέρεια έγινε και μια ακόμη ανατροπή σε σχέση με την αρχική εισήγηση, καθώς αποκλείστηκε τελικά και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Λεβέντης, που προορίζονταν για την έκτη θέση, την οποία κατείχε η Ελένη Σωτηρίου, που ψήφισε κατά του μνημονίου, αποχώρησε από το κόμμα και δεν θα είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.
Το ψηφοδέλτιο της Αττικής διαμορφώθηκε πλέον ως εξής, κατά σειρά κατάταξης:
Αριστείδης Μπαλτάς, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιώργος Πάντζας, Γιάννης Δέδες, Κατερίνα Καράλη, Κατερίνα Θεοχάρη, Άννα Στεργίου, Σταύρος Καραγκούνης, Θόδωρος Γκοτσόπουλος, Κ. Καλογρανης, Α. Μαραγκάκη, Ε. Δελαγραμμάτικα, Ν. Πέππας, Κώστας Δέδες, Γιωτα Παππά, Ευαγγελία Ντελάκη, Σπύρος Μιχαήλ, Πάνος Ροδάκης.
Άγρια κόντρα Τσακαλώτου – Δραγασάκη – Κουρουμπλή για Β’ Αθήνας και Επικρατείας
Σκληρές ήταν οι συγκρούσεις στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος, ειδικά στην κρίσιμη περιφέρεια της Β´ Αθήνας και το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Στη Β’ Αθήνας το ψηφοδέλτιο διαμορφώνεται ως εξής: Δραγασάκης, Κουρουμπλής, Παππάς, Μπαλάφας, Σκουρλέτης, Ξυδάκης, Θεωνάς, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Δημαράς, Σπίρτζης, Κατριβάνου, Τσιρώνης, Τόσκας, Καββαδία.
Η αρχική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ήταν να τεθεί ο Γιάννης Δραγασάκης επικεφαλής στο επικρατείας, ενώ στη Β’ Αθήνας προτάθηκε για την πρώτη θέση ο Πάνος Κουρουμπλής, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραμένει πάνω κάτω στη θέση στην οποία εξελέγη στις εκλογές του Γενάρη, δηλαδή τρίτος μετά τις αποχωρήσεις διαφωνούντων βουλευτών.
Η πρόταση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Θεωρήθηκε λάθος να τοποθετηθεί πασοκογενής επικεφαλής στη Β´ Αθήνας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από τα αριστερά, αλλά και λάθος να μην αναγνωριστεί η συμβολή του κ. Τσακαλώτου στην υπογραφή της συμφωνίας, δεδομένο ότι είναι επικεφαλής ουσιαστικά όσων απέμειναν από την κίνηση των 53.
Φαίνεται επίσης ότι κάποιοι δεν ήθελαν να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο κ. Δραγασάκης σε αυτή τη φάση, με την τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο επικρατείας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλλαγές που ακολούθησαν και καθόρισαν τις τελικές αποφασίσεις διαδραμάτισαν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης. Η Κεντρική επιτροπή αποφάσισε να βάλει τον κ. Τσακαλώτο πρώτο στο επικρατείας, τον κ. Δραγασάκη πρώτο στη β´ Αθήνας και τον κ. Κουρουμπλή δεύτερο στην ίδια περιφέρεια.
Ένας χαμός έγινε και με τη Φθιώτιδα, όπου η Κουμουνδούρου είχε προτείνει να παραμείνει στη θέση στην οποία εξελέγη τον Γενάρη η Βασιλική Λέβα, που όμως είχε ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ» στο μνημόνιο. Η Νομαρχιακή επιτροπή αντέδρασε έντονα ζητώντας να μπει σε πιο χαμηλή, ουσιαστικά μη εκλόγιμη θέση με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σκληρή αντιπαράθεση, από την οποία βγήκε νικήτρια η αρμόδια κομματική επιτροπή και φυσικά η κυρία Λέβα.
Στη Μεσσηνία πρώτος στο ψηφοδέλτιο θα τοποθετηθεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Κλείδωσαν» οι επικεφαλής
Στελέχη που έχουν εικόνα των διεργασιών στην κεντρική επιτροπή μιλούν για ένα απολύτως ρευστό σκηνικό σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες όπου υπάρχουν κενά και πρέπει να συμπληρωθούν. Και όχι μόνο ρευστό, αλλά και γεμάτο συγκρούσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά την Κοζάνη, όπου η Κουμουνδούρου πρέπει να καλύψει τα κενά από τις αποχωρήσεις της Ραχήλ Μακρή και Ευγενίας Ουζουνίδου πρώτης και δεύτερης στις εκλογές του Γενάρη.
Στην πρώτη θέση τοποθετείται φυσιολογικά ο εναπομείνας βουλευτής Δημητριάδης, όμως η απόφαση να μπει δεύτερος ο Θέμης Μαμουλίδης, για τον οποίο υπάρχουν όμως αντιδράσεις από εκείνους που ακολουθούν στη σειρά και μάλιστα εξ αυτών απειλούν ότι θα παραιτηθούν!
Οι επικεφαλής
Επικρατείας: Τσακαλώτος
Α’ Αθήνας: Σακελλαρίδης
Β’ Αθήνας: Δραγασάκης
Α’ Πειραιώς: Δρίτσας
Β’ Πειραιώς: Βίτσας
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από την Α’ Αθήνας, θα είναι υποψήφιος και στο Ηράκλειο. Στη Βοιωτία υποψήφιος ο Νίκος Κοτζιάς, στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Μάρκος Μπόλαρης.
Πρόβλημα με την παραίτηση Γελαλή στην Λάρισα
Στη Λάρισα επίσης σημειώθηκε πρόβλημα, με τον Δημήτρη Γελαλή, τον πρώτο επιλαχόντα του Γενάρη, ο οποίος παραιτήθηκε κατόπιν κεντρικής παραίνεσης από γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να είναι υποψήφιος, αλλά τώρα η Κουμουνδούρου δεν τον βάζει σε εκλόγιμη θέση, ώστε να καλύψει το κενό της Ηρώς Διώτη που αποχώρησε.
Βαρύ είναι το κλίμα και με τέσσερις πέντε βουλευτές των 53 που ψήφισαν «παρών», αλλά επιθυμούν να είναι ξανά σε εκλόγιμες θέσεις. Η ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να τους τοποθετήσει μόνο σε μη εκλόγιμες θέσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν άγριες παρασκηνιακές συγκρούσεις.
Αντιθέτως βέβαιοι για εκλόγιμες θέσεις φέρονται να είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Ράνια Αντωνοπούλου. Στην Α’ Αθήνας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο Γιάννης Θεωνάς στη Β’ Αθήνας, ο Δημήτρης Μάρδας στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πού θα τοποθετηθούν στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, και αν έχουν απαντήσει θετικά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας προσωπικότητες όπως ο Κώστας Ντουζίνας, ο Κώστας Βεργόπουλος και ο Θάνος Μικρούτσικος.
«Ζήτημα» στην Αρκαδία με Παπαηλιού
Η πρόθεση της ηγεσίας να τοποθετήσει στην πρώτη θέση στην Αρκαδία -στη θέση του Κωστα Ζαχαριά- τον 67χρονο πρώην πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπαηλιού προκάλεσε αναταραχή στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την απόφαση παραιτήθηκαν η δεύτερη στις εκλογές του Ιανουαρίου Γιαννούλη Αντωνία (ήταν υποψήφια δήμαρχος στο δήμο Τρίπολης) και ο τρίτος Τάσος Κάβουρας.
Παράλληλα, παραιτήθηκαν και μέλη της συντονιστικής επιτροπής που δημιουργήθηκε η κουμουνδούρου στο νομό μετά την αποχώρηση Λαφαζάνη.
Ποια ονόματα «κλειδώνουν»
Στη B’ Αθήνας η σειρά μάλλον έχει αποφασιστεί και θα είναι: Δραγασάκης, Κουρουμπλής, Παππάς, Μπαλάφας, Σκουρλέτης, Ξυδάκης, Θεωνάς, Παπαδόπουλος, Χρ.Δημαράς, Σπίρτζης, Κατριβάνου, Τσιρώνης, Τόσκας, Καβαδίας.
Στην Α’ Αθήνας επικεφαλής θα είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Στην Αττική επικεφαλής ο Αριστείδης Μπαλτάς, την ώρα που για το Επικρατείας επικεφαλής θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στη Β’ Πειραιώς ο Δημήτρης Βίτσας κατοχύρωσε την πρώτη θέση στη λίστα.