Σφοδρή κριτική στον πρώην πρωθυπουργό ασκεί η Λαϊκή Ενότητα με αφορμή την χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Η Λαϊκή Ενότητα, κατηγορεί, μεταξύ των άλλων, τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μίλησε σαν να μην υπήρξαν ποτέ οι εκλογές της 25ης Γενάρη και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» καθώς και ότι «απέφυγε να πει με ποιους θα κυβερνήσει μετά τις εκλογές».
«Στην προεκλογική του ομιλία από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σαν να μην υπήρξαν ποτέ οι εκλογές και η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Σα να μην υπήρξε ποτέ το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και η θλιβερή μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Σαν να μην υπήρξε ποτέ η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, σαν να μην το υπερψήφισε μαζί με τα μνημονιακά κόμματα (τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ). Ο κ. Τσίπρας μίλησε σαν να μην προκήρυξε ο ίδιος τις εκλογές για να “χειραφετηθεί” από τα ΟΧΙ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο μνημόνιο έγινε “Συμφωνία”, αποκαλύπτοντας έτσι τι εννοούσε ο Γιάννης Δραγασάκης, όταν δήλωσε ότι “δαιμονοποιήσαμε το μνημόνιο”».
«Αντί γι’ αυτά» τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφώνησε μια “έκθεση ιδεών”: μίλησε ενάντια στη λιτότητα, αλλά λησμόνησε τις περικοπές πάνω από 11 δισ. ευρώ, τις φοροεπιβαρύνσεις, τις περικοπές στις κατώτερες συντάξεις, τη φορολόγηση των αγροτών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.λπ. Επειδή παρουσιάστηκε αμνήμων, τού υπενθυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα εκκρεμεί η υλοποίηση 19 μνημονιακών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν, ότι μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να ψηφιστούν 51 μνημονιακά προαπαιτούμενα, άλλα 127 μέχρι το τέλος του 2015 και 223 μέχρι το τέλος του 2018. Κάθε προαπαιτούμενο είναι και μια δηλητηριώδης δόση λιτότητας. Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα προσπάθησε να αφανίσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι, μέσω των γνωστών από τη μνημονιακή ιστορία “ισοδυνάμων”, θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει τις οδυνηρές συνέπειες του μνημονίου. Λησμόνησε όμως ότι προσυπέγραψε ένα δρακόντειο πλαίσιο επιτήρησης που επιβάλει ότι κάθε νομοθέτημα θα έχει την προέγκριση των δανειστών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα “ισοδύναμα”, όταν είναι εφικτά, θα σημαίνουν απλώς να επιλέξουμε ποιο δάκτυλο θα κόψουμε».
«Η σημαντικότερη όμως παράλειψη της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει η ανακοίνωση «είναι ότι απέφυγε να πει με ποιους θα κυβερνήσει μετά τις εκλογές. Ενώ στελέχη του κόμματός του αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συγκυβέρνηση με τα μνημονιακά κόμματα (το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ακόμη και τη ΝΔ), ο ίδιος απέφυγε το καυτό αυτό ερώτημα, αποδυόμενος σε μια απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας πόλωσης με τη ΝΔ, κενή περιεχομένου, αφού μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τα πρώτα “πακέτα” εφαρμοστικών του νόμων. Και, πιθανότατα, παρά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς, μαζί θα τα εφαρμόσουν».