Έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην ανάγκη να αναδυθούν νέες επιχειρήσεις έδωσε ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας.
«Η Ελλάδα έχει γίνει μια χώρα που κάποιος δεν μπορεί να προκόψει. Το πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ότι δεν υπάρχει κανένα μοντέλο που να αναγνωρίζει το crowdfunding, ούτε φορολογικά κίνητρα αρχικής χρηματοδότησης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισφορές είναι υπερβολικά μεγαλύτερες από ότι θα έπρεπε να είναι», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
«Εάν δεν καταλάβουμε ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχθεί δεν πρόκειται να πάμε πουθενά, παρά μόνο θα παρακαλάμε να μας χαρίσουν χρέη», υπογράμμισε, και συνέχισε:
«Ακούσαμε σήμερα τον κ. Τόλιο να υποστηρίζει την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η αριστερή πλατφόρμα επέμενε στην υποβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για ιδεολογικούς λόγους. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να βρεθεί αξιόπιστο ισοδύναμο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του ΦΠΑ. Εμείς προτείναμε από την αρχή 2 συντελεστές 20% και 10%. Σκοπός είναι να μη κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Έχει τελειώσει η εποχή των ψεμάτων που πλήρωνε ο πολίτης 6 μήνες μετά. Μόνο με μετατάξεις τροφίμων ή και της ενέργειας μπορούμε να πετύχουμε την επιθυμητή από εμάς κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση».
Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για μετάβαση στη δραχμή όταν έχουμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε το ευρώ. Με υπουργούς που λιάζονται δεν έχουμε καμία ελπίδα σε κάτι τέτοιο.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως για να μειωθούν οι φόροι, πρέπει να πέσουν τα έξοδα του κράτους, πράγμα που θα γίνει από τη σωστή οργάνωση του Δημοσίου, το οποίο πρέπει να λειτουργεί με τους απόλυτα απαραίτητους πόρους. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να φύγουν τα κόμματα από το κράτος. Δεν έχουμε μεγάλο Δημόσιο, αλλά μεγάλα κόμματα μέσα στο Δημόσιο. Οι κομματικοί στρατοί φουσκώνουν τα έξοδα του κράτους, παίρνουν προϋπολογισμούς, προσλαμβάνουν, αποσπούν αρμοδιότητες. Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, είναι 3,2 δις ενώ ο ΦΜΑΠ 0,5 δις. Το μέγιστο που έχει αποφέρει ο ΦΜΑΠ ήταν 0,7 δις. Πώς λοιπόν μπορούμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ βάζοντας έναν ΦΜΑΠ που θα φέρει 2 – 2,5 δις; Σε τελική ανάλυση ο συμπληρωματικός φόρος πρέπει να μετατραπεί σε προκαταβολή φόρου για τον φόρο μεταβίβασης, γιατί θα πρέπει να είναι ένας προσωρινός φόρος. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ είναι φόρος που στηρίζεται σε τυχαία νούμερα (οι αντικειμενικές αξίες δεν είναι πραγματικά νούμερα). Η αλλαγή όμως τον αντικειμενικών αξιών δεν θα πρέπει να είναι πολιτικό ζήτημα. Θα πρέπει να αλλάζουν μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού καταγραφής των συναλλαγών.
Κλείνοντας, ο κ. Θεοχάρης αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε πως αυτό μπορεί να λυθεί μακροπρόθεσμα μόνο μέσω της μετάβασης σε ένα σύστημα 3 πυλώνων, ενώ ενδιαμέσως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των πρόωρων συντάξεων και των βραχυπρόθεσμων ελλειμμάτων του συστήματος.