Η αποτίμηση του ντιμπέιτ

Ικανοποίηση σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

 

- Διαφήμιση -

Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις αλλά και τους αναποφάσιστους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους σε μια τηλεμαχία εντελώς διαφορετική σε σχέση με εκείνη της περασμένης εβδομάδας.

 

Το χθεσινό ντιμπέιτ μπορεί να μην είχε νικητή, είχε όμως, ζωηράδα, ένταση, και έντονους διαξιφισμούς μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους για τα θέματα της οικονομίας, του μνημονίου, της διαπραγμάτευσης, των μετεκλογικών συνεργασιών, καθώς και του προσφυγικού.

 

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στην χθεσινή τηλεμαχία είναι οι δηλώσεις που έκαναν οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης μετά το τέλος του ντιμπέιτ.

 

Εξερχόμενος από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για καλύτερη διαδικασία σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας όπου «πράγματι ήταν στημένοι μονόλογοι».

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έγινε μια συζήτηση ουσιαστική, ο ελληνικός λαός έβγαλε κάποια συμπεράσματα, μας δόθηκε η δυνατότητα και να ανταλλάξουμε θέσεις, απόψεις, να συγκρουστούμε κιόλας». Ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση με αυτή τη μορφή, επισημαίνοντας ότι σε σχέση με τα προηγούμενα ντιμπέιτ των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας που ήταν πάντοτε στημένα, τώρα είναι πιο ανοικτό “και άρα κάναμε μια καλή αρχή και πρέπει να τη συνεχίσουμε, γιατί ο ανοικτός διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και τον χρειάζεται το πολιτικό σύστημα».

 

Ήταν ένας καλός διάλογος και θα μπορούσε να επαναληφθεί, και αύριο και μεθαύριο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος υπαινήχθη ωστόσο, ότι η διοίκηση της ΕΡΤ υπέπεσε σε σφάλματα το πρωί αλλά και κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ. Σε ερώτηση αν αναφέρεται στο πως έδειχνε ο σκηνοθέτης το ύψος του κ. Τσίπρα απάντησε: “»Όχι μόνο. Στο διάλειμμα πάντως εγώ ενημέρωσα».

 

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής: «Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του. Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων. Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας».

 

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κληθείς από την εκπομπή «Στον ενικό» να αποτιμήσει την τηλεμαχία των κκ. Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καταρχήν χαρακτήρισε τον τρόπο διεξαγωγής της πολύ ενδιαφέροντα και πρότεινε την υιοθέτηση του σε μελλοντικές τηλεμαχίες με τους πολιτικούς αρχηγούς να αναπτύσσουν ελεύθερα διάλογο μεταξύ τους. Είπε ότι η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη εξερχομένου του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και «ο πανικός του, δείχνει τον νικητή».

 

Πρόσθεσε, δε ότι αφ’ ης στιγμής ο Α. Τσίπρας «πρόφερε το όνομα Παπασταύρου», ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να απαξιώνει τον συνομιλητή του. Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά τα λεγόμενά του, «δεν άλλαξε το κόμμα του, από τους ακροδεξιούς που πήγαν στην ΝΔ από τον ΛΑ.Ο.Σ, ούτε έθεσε τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διώκεται, εκτός λίστας».Ειδικά για το τελευταίο είπε ότι ο ίδιος δεν περιέλαβε τον κ. Χαϊκάλη στις λίστες των ΑΝΕΛ, παρότι δεν διώκεται.

 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στην απόφαση για τον κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που κάνει τους Νεοδημοκράτες, τουλάχιστον τους καραμανλικούς, να σηκώνονται από την καρέκλα τους».Επίσης ο κ. Καμμένος έκρινε ως ατυχή την υπεράσπιση του κ. Βέμπερ από τον κ. Μεϊμαράκη.

 

Κατέστησε εκ νέου σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τους κκ Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη, Παπασταύρου και Μαρκογιαννάκη, προσθέτοντας ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής προέλευσης, αλλά στάσης έναντι της διαφθοράς «μεγάλης» και «μικρής», την οποία χαρακτήρισε ως το μείζον πρόβλημα της χώρας.

 

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα με καινούργια ήθη, οι ΑΝΕΛ συνέβαλαν στην εθνική συμφιλίωση», είπε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι για να προχωρήσουν στο αύριο και όχι σε συγκάλυψη».

 

«Ήταν η μονομαχία του πολιτικού τίποτα. Δεν άκουσα να λέει κάποιος μια συγκεκριμένη πρόταση. Σήμερα αντιθέτως υπήρξε αρκετή μαγκιά και επιθετικότητα κι ακόμη αποθέωση της δημιουργικής ασάφειας» ανέφερε κατά την παρέμβαση του στο STAR και την εκπομπή «Στον Ενικό» ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας το debate.

 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, ερωτώμενος από το Νίκο Χατζηνικολάου, ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι κάποιος από τους δύο κέρδισε. Εκτιμώ ότι και οι δύο έχασαν. Οι δύο αρχηγοί που διεκδικούν την εξουσία δεν έχουν δώσει καμία απάντηση, και νομίζω ότι εδώ κρύβεται μία πολιτική απάτη».

 

«Πρόβα συγκυβέρνησης» χαρακτήρισε το ντιμπέιτ η Λαϊκή Ενότητα κάνοντας λόγο για «επίφαση πόλωσης που δεν μπορεί να συγκαλύψει τη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική». «Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ εμφανίστηκαν ως εγγυητές του τρίτου Μνημονίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

«Μοίρασαν ανούσιες υποσχέσεις για “ισοδύναμα”, μίλησαν για απαλλαγή από τη μέγγενη της μνημονιακής επιτροπείας δια μέσου της εφαρμογής των μνημονίων και, βέβαια, δεν είπαν λέξη για τον ορυμαγδό σφαγιαστικών μέτρων που επίκεινται από Δευτέρα, προτιμώντας να αναλωθούν σε αποστηθισμένες ατάκες, χαμόγελα και αστειάκια. Το μόνο στο οποίο διαφώνησαν ήταν η ονομασία της επόμενης συγκυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης την θέλει “εθνική ομάδα”, ο κ. Τσίπρας την προτιμά “κυβέρνηση εθνικής ευθύνης”.

 

Οι όποιες ιδεολογικές διαφορές έσπευσαν να ανακαλύψουν, για να φτιάξουν επίφαση “πόλωσης”, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη βαθύτερη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική. Από σήμερα ο ελληνικός λαός έχει έναν παραπάνω λόγο την Κυριακή να αφήσει τους μονομάχους του αποψινού σόου το ίδιο έκπληκτους και έντρομους όσο το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου», σχολίασε η Λαϊκή Ενότητα.

 

Όσο πιο αδύναμοι βγουν από την κάλπη, τόσο πιο εύκολα θα κάτσουν στο τραπέζι της συνεννόησης, υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στο debate.

 

«Τα Ζάππεια και το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν ξεχνιούνται με ένα debate κ. Τσίπρα & κ. Μεϊμαράκη», υποστήριξε χαρακτηριστικά, σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

«Έρχονται από το χθες και μιλάνε για το χθες. Καμία συζήτηση για το αύριο», πρόσθεσε.

 

Καταλήγοντας, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι αμφότεροι ξεχνούν ότι η αυτοδυναμία είναι παρελθόν.

 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε αστειευόμενος πως εάν το προηγούμενο ντιμπέιτ χαρακτηρίστηκε «σούπα» λόγω του ασφυκτικού πλαισίου του, αυτό θύμιζε «ξινισμένη σούπα» ιδιαίτερα ως προς τις απαντήσεις των δύο αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

 

«Μνημόνιο και ξερό ψωμί είναι. Νέα μέτρα που θα παρθούν στα πλαίσια του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Του ίδιου δρόμου ανάπτυξης που γνωρίσαμε μέχρι τώρα και μια κοντρίτσα μικρή για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ