«H συμφωνία είναι του Τσίπρα, η ΝΔ απλώς ψήφισε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ»
Τα πυρά του, για ακόμη μία φορά, κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, έστρεψε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας χθες στο Euronews.
Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι «η συμφωνία είναι του Τσίπρα» και ότι η Ν.Δ. ψήφισε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι εφόσον η επόμενη κυβέρνηση εφαρμόσει τις βασικές δεσμεύσεις της συμφωνίας όσον αφορά διαρθρωτικές αλλαγές και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, τότε θα είναι σε θέση να ζητήσει την επανεξέταση των υφεσιακών προβλέψεων.
Ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα επέρριψε και για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και υποστήριξε ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κάνει πολλά περισσότερα μέσα σε επτά μέρες απ΄ ότι έκανε ο κ. Τσίπρας σε επτά μήνες. Θεωρώ ότι η πορεία που έχει χαράξει για το μεταναστευτικό αυτή η κυβέρνηση με τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει τη Σύνοδο Κορυφής για να συζητηθεί θα μας δώσει τη λύση που απαιτείται».
Ερωτηθείς τι άλλαξε μετά τις εκλογές του Γενάρη, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «άλλαξε η ίδια η Ελλάδα, αλλάξαμε και εμείς». «Ο κ. Τσίπρας είπε πολλά ψέματα τον Γενάρη. Το Γενάρη του 15 η χώρα ήταν με πλεονάσματα, με μια προοπτική ανάπτυξης και τώρα είναι με ύφεση, είναι με ελλείμματα, είναι με ανεργία. Έφυγαν επενδύσεις, τις έδιωξε ο κ. Τσίπρας. Οι Έλληνες είχαν να συγκρίνουν τον Γενάρη του ΄15 τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με τις υποσχέσεις τις ψεύτικες που έδωσε ο κ. Τσίπρας και πλανήθηκαν, ενώ τώρα συγκρίνουν εκείνες τις υποσχέσεις με τα πεπραγμένα», σχολίασε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις εκλογές, σημείωσε ότι έγινε κατανοητό τα τελευταία χρόνια πως χωρίς συνεννοήσεις και συνεργασίες η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπόλοιπες χώρες που ήταν σε προγράμματα, ή είναι σε πρόγραμμα ή βγαίνουν απ΄ το πρόγραμμα διότι οι πολιτικές τους δυνάμεις, όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους και εφήρμοσαν ένα κοινό πρόγραμμα με ένα βηματισμό ο οποίος τους επέτρεψε να διατηρήσουν και την αυτονομία τους ταυτόχρονα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τη συμφωνία, τόνισε ότι «εμείς ψηφίσαμε την πορεία της χώρας μέσα στην Ευρώπη. Γιατί γνωρίζουμε πόσο αδύνατο είναι, είναι καταστροφικό είναι να φύγει η χώρα από την Ευρώπη».
«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μας βοηθά, έχουμε τις επιδοτήσεις που παίρνουμε για τα αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο, έχουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, έχουμε τους πόρους αλληλεγγύης, έχουμε το πακέτο Γιούνκερ, έχουμε τραπεζική βοήθεια. Όλα αυτά η χώρα θα τα έχανε αν δεν είχε την συμφωνία με την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες για τα μέτρα της συμφωνίας στον κ. Τσίπρα. «Γνωρίζω ότι η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει , θέλει να μας βοηθήσει. Με αυτή τη σκέψη λοιπόν, εφόσον και η Ευρώπη δει ότι μια κυβέρνηση μέσα στον πρώτο χρόνο θέλει να νοικοκυρέψει, θέλει να εξορθολογήσει, να στείλει ένα μήνυμα ότι η χώρα έχει ισχυρή πολιτική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να πάει μπροστά είμαι σίγουρος ότι οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν και είναι πολύ υφεσιακές, μπορούν να συζητηθούν μετά όμως από αρκετό χρονικό διάστημα. Θα είναι λάθος αν πιστεύει κανείς ότι στον πρώτο χρόνο θα μπορέσουμε να πάμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους», υπογράμμισε.
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το προσφυγικό «βραδυφλεγή βόμβα», επιρρίπτοντας εκ νέου ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Θα πρέπει να δούμε πόσοι πρόσφυγες θα μπορέσουν αν φύγουν από τη χώρα. Οι πρόσφυγες δεν είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Είναι λόγω του πολέμου της Συρίας , λόγω των εκτάκτων αναγκών που αντιμετωπίζουν, έχει μια έντονα ανθρωπιστική πλευρά το ζήτημα και έτσι θα κινηθούμε με την ευρωπαϊκή πολιτική η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με τη σύνοδο κορυφής που θα πρέπει να γίνει για να αποφασιστούν συγκεκριμένα ζητήματα και την ενημέρωση του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν κι από κει κάποια μέτρα. Από κει και πέρα απαιτείται καλύτερη συνεννόηση , καλύτερη φύλαξη συνόρων, κέντρα υποδοχής, πρέπει να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια τα οικονομικά τα οποία μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στο μείζον αυτό ζήτημα».