Προτάσεις Θεοδωράκη για εξυγίανση της οικονομίας – «Τα μεγάλα κόμματα έχουν ανεχτεί τη διαπλοκή»
Κάνοντας σαφές πως ο στόχος τού 10% είναι για να πειστούν τα κόμματα εξουσίας ότι υπάρχει στην κοινωνία μια ανερχόμενη δύναμη, στην χθεσινοβραδική τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε τον λόγο για το οποίον έχει ανεβάσει τόσο ψηλά τον πήχη τού εκλογικού αποτελέσματος για το κόμμα του.
«Αν δεν χάσουν μέρος της δύναμής τους, αυτό είναι και ένα μήνυμα ότι συγχωρούμε τα λάθη του παρελθόντος», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Με αφορμή όλα όσα ακούγονται προεκλογικά για τη διαπλοκή, ανέφερε πως «αν πίστευα ότι είναι διαπλεκόμενοι ή δωροδοκούμενοι οι πολιτικοί αρχηγοί που διεκδικούν την Πρωθυπουργία δεν θα συνομιλούσα μαζί τους. Λέω όμως ότι μπορεί να έχουν ανεχτεί τη διαπλοκή στα κόμματά τους».
Στο ερώτημα, αν προτιμάει κάποιο από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά, ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «εμείς προτιμάμε να συνεργαστούμε με αυτόν που θα αποδεχθεί τους όρους που θα του θέσουμε», ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Πρέπει να μας πει ο κ. Μεϊμαράκης με ποιους θα κυβερνήσει. Το ίδιο περιμένουμε να κάνει και ο κ. Τσίπρας. Μπορεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός να λέει ότι έκανε λάθη, αλλά αποτυχημένοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί ξανά σε εκλόγιμες θέσεις. Ποια είναι λοιπόν η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ;».
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Βέβαια, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις πιθανές συνεργασίες του Ποταμιού, λέγοντας ότι «είναι αστείο ο κ. Τσίπρας να μιλάει για παρά φύση συνεργασίες. Ειδικά ο κ. Τσίπρας, που έχει συνεργαστεί με τη δεξιά της δεξιάς. Το Ποτάμι δεν είπε ποτέ ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεργαστούν όλοι».
Αυτό που πρότεινε για την επομένη των εκλογών, είναι: Να κάνουμε μια πολιτική συμφωνία. Να πούμε ότι ανεξαρτήτως ποιος θα μπει στην κυβέρνηση θα δεσμευθούμε για τρία πράγματα: πρώτον, ότι δεν θα γίνουν εκλογές τα επόμενα τρία χρόνια. Δεύτερον, ότι τα εθνικά, πατριωτικά ζητήματα που αφορούν τις μεγάλες δεσμεύσεις της χώρας, να τα μετατρέψουμε σε εθνική υπόθεση. Τρίτον, να συμφωνήσουμε ότι τα κόμματά τους θα κάνουν πίσω. «Δεν μπορεί η κοινωνία να πάει μπροστά έτσι», πρόσθεσε.
Απάντησε και στις επιθέσεις που δέχεται το Ποτάμι, όπως από την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Η προσωπική πορεία του καθενός είναι πολύ συγκεκριμένη. Δεν θέλω ν’ ασχοληθώ με την κ. Κωνσταντοπούλου. Δεν είμαι όμως εγώ που έχω υπερασπιστεί με αθέμιτα μέσα, βιαστές γυναικών. Επειδή εγώ το αποκάλυψα αυτό, η κ. Κωνσταντοπούλου έχει πρόβλημα μαζί μου. Γιατί τα διάφορα κόμματα βάλλουν συνεχώς εναντίον του Ποταμιού;», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ενας είναι ο λόγος: ότι είμαστε οι μόνοι αντίπαλοί τους. Είμαστε οι μόνοι που αντιστρατευόμαστε τη λογική που έχουν για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς λέμε ότι έρχεται η κοινωνία κι αυτή είναι που μέσα από το Ποτάμι θα επιβάλλει λύσεις. Όχι οι κομματικοί στρατοί».
Για την υπόθεση Φλαμπουράρη
«Η συνταγή των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει είναι πάντα η ίδια: να συζητάμε τα επουσιώδη, αλλά να μην απαντάμε σε κανένα ουσιαστικό ερώτημα», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε πως «ως προς τον κ. Φλαμπουράρη, λέμε κάτι πολύ απλό. Να δώσουν στη δημοσιότητα τη συμβολαιογραφική πράξη από την οποία φαίνεται ο κ. Φλαμπουράρης έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. Αν το κάνουν αυτό ο θόρυβος θα σταματήσει. Έχω μια απορία: όταν η κουβέντα για τη διαφθορά πάει να γίνει πιο συγκεκριμένη, τα μεγάλα κόμματα σιωπούν».
Πρόσθεσε ότι «εμείς αντιθέτως βγαίνουμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Απαιτούμε λοιπόν από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, αν θέλουν να μιλήσουν για διαφθορά, να πουν συγκεκριμένα πράγματα. Δεν λέει κανένας τίποτα συγκεκριμένο. Γιατί τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει έχουν οικοδομήσει τη διαφθορά στη χώρας μας. Το Ποτάμι προκαλείται συνεχώς από τα παλιά κόμματα που προσπαθούν να μας τσουβαλιάσουν με τη δική τους συμπεριφορά».
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα είναι ότι δεν πιστεύουμε στην παντοκρατορία των κομματικών μηχανισμών. Δεν έχουμε πουθενά γραφεία και απομακρυνόμαστε από την ανάγκη να γίνουμε επαίτες των πλουσίων και των τραπεζών. Το Ποτάμι λοιπόν ζητάει εξηγήσεις από ένα κόμμα που κατά καιρούς τολμάει να μιλάει για τη διαφθορά των άλλων. Αν λοιπόν ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεχίσει την κουβέντα για τους διεφθαρμένους της πολιτικής, ας μιλήσει και για τους διεφθαρμένους της κυβέρνησής του. Ήταν ενήμερος για όλα ο κ. Τσίπρας. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τον προεκλογικό αγώνα σε μια προσωπική αντιδικία, αλλά θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Μετά απ’ αυτή την παρουσίαση ίσως πρέπει να αλλάξουμε και το σύνθημά μας. Η χώρα να πει πλέον «πρώτη φορά στα σοβαρά». Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο, από την ίση μεταχείριση των άνισων. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στο να σηκωθούν στα πόδια τους οι χαμένοι των μνημονίων. Οι άνεργοι, οι σκλάβοι της μαύρης εργασίας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Το Ασφαλιστικό
Παράλληλα, τις συγκεκριμένες απαντήσεις στα οικονομικά ζητήματα της χώρας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα ούτως ώστε να φύγει η Ελλάδα από το τέλμα έδωσαν οι Οικονομικοί Εμπειρογνώμονες του Ποταμιού.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε ότι χρειαζόμαστε ένα ασφαλιστικό σύστημα ενιαίο και προτάθηκε να γίνει η ενοποίηση του συστήματος με άμεση ένταξη όλων σε ένα ενιαίο Ταμείο, με τους ίδιους όρους, χωρίς εξαιρέσεις:
– Με εισφορές ανάλογα με το εισόδημα – και για τους αυτοαπασχολουμένους.
– Με βασική σύνταξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογική σύνταξη σε ανταποδοτική βάση, και επικουρική σύνταξη πλήρως ανταποδοτική χωρίς ελλείμματα και επιχορηγήσεις.
– Μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν θα πρέπει να επενδυθούν στην αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας για όλους, αρχίζοντας από τους πιο αδύναμους.
– Επιμήκυνση της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας, μέχρι η ανεργία να πέσει σημαντικά.
– Δωρεάν πρόσβαση (ιδίως των φτωχών, των ανέργων και των ηλικιωμένων) σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας που να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία.
– Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα μετά από προσεκτική μελέτη της εμπειρίας της πιλοτικής φάσης.
– Απαιτείται μια κοινή, ευρωπαϊκή, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, των φορολογικών παραδείσων και της υψηλής φοροδιαφυγής.
Μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία
Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην Ελληνική Οικονομία, αλλά και να ανακουφίσουν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού αφορούν:
α) Στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Το κράτος θα πρέπει να περιορισθεί σε ρόλο επιτελικό και ρυθμιστικό, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών (π.χ. παιδείας και υγείας).
β) Στην απελευθέρωση αγορών και, ιδιαίτερα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα.
γ) Στον αναπροσανατολισμό των κοινωνικών δαπανών και την επικέντρωση πόρων στην ανακούφιση των πλέον αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού.
Για μια γηράσκουσα χώρα όπως η Ελλάδα, ο μόνος τρόπος για να πετύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι να μείνει αταλάντευτα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Οι άξονες δράσης του Ποταμιού
– Χρειαζόμαστε καινούργιες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε νέους τομείς.
– Χρειαζόμαστε επικέντρωση σε τομείς της οικονομίας που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
– Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μας να μεγαλώσουν.
– Πρέπει επιτέλους να καλωσορίσουμε μεγάλες επενδύσεις, εγχώριες και εξωχώριες.
Οι προτάσεις
1. Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων σε βάθος πενταετίας στο 20%.
2. Μείωση του κόστους ενέργειας.
3. Βελτίωση υποδομών.
4. Επαναφορά τραπεζικής χρηματοδότησης και άρση των capital controls άμεσα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
5. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ενσωμάτωση του μέσα την κύρια φορολογία.
6. Μηδενική φορολογία για 3 χρόνια για νέες επιχειρήσεις.
7. Επιδότηση πρόσληψης με μείωση φορολογίας μετά από την πρώτη περίοδο.
8. Φορολογική αναγνώριση νέων εργαλείων χρηματοδότησης όπως για παράδειγμα το crowd-funding.
9. Απλούστευση επί της ουσίας αδειοδότησης και ανοίγματος μιας επιχείρησης.
10. Δημιουργία ηλεκτρονικού και φυσικού «one stop shop» για την δημιουργία νέας επιχείρησης.
11. Δραστική μείωση γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα μιας επιχείρησης.
12. Κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ειδικά σε εξαγωγικούς τομείς.
13. Κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
14. Αυτόματος συμψηφισμός οφειλών προς δημόσιο και ταμεία. Άμεση επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.
15. Κατοχύρωση φορολογικού καθεστώτος για επενδύσεις σε βάθος χρόνου.
Η έμπειρη ομάδα του κ. Θεοδωράκη, Χάρης Θεοχάρης, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Μάνος Ματσαγγάνης, Στρατής Μούγερ, Λενιώ Μυριβήλη, Γιώργος Παγουλάτος, Θανάσης Σκόκος και Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρθηκαν στους τομείς της ειδικότητάς τους και έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις.