Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν την κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν την χώρα εκτός οικονομικής κρίσης και θα ξαναφέρουν σε αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και οι πολίτες θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έως τις 19:00.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Στις κάλπες θα προσέλθουν για πρώτη φορά 108.636 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών.
Κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι ψηφοφόροι υποχρεούνται να προσκομίσουν μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με το πού ψηφίζουν στην ιστοσελίδα www.ypes.gr ή στον τηλεφωνικό αριθμό 213361500.
Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται για τις 21:00 το βράδυ, ενώ ο αριθμός των βουλευτικών εδρών εκτιμάται ότι θα διαλευκανθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
«Είναι όλα έτοιμα για τη εκλογική αναμέτρηση αλλά και για την ραδιοτηλεοπτική της κάλυψη» δήλωσε το Σάββατο η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή της.
Πού ψηφίζει πολιτική και πολιτειακή ηγεσία
Προκόπης Παυλόπουλος: 3ο και 4ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού
Βασιλική Θάνου: 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Αλέξης Τσίπρας: 27ο και 30ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου
Παναγιώτης Λαφαζάνης: 5ο Λύκειο Κορυδαλλού
Σταύρος Θεοδωράκης: 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Δημήτρης Κουτσούμπας: 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας
Πάνος Καμμένος: Δημοτικό Σχολείο Γορτυνίας, στο Ηράκλειο
Φώφη Γεννηματά: 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας
Τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας)
Νέα Δημοκρατία – Ν.Δ. (Ευάγγελος Μειμαράκης)
Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή (Νικόλαος Μιχαλολιάκος)
Το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας -Κ.Κ.Ε. (Δημήτρης Κουτσούμπας)
Ανεξάρτητοι Έλληνες – Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία (Πάνος Καμμένος)
Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης)
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος – Ο.Κ.Δ.Ε. (Διοικούσα επιτροπή: Σωφρόνιος Παπαδόπουλος, Σοφία Θεοδωροπούλου και Χρήστος Ζάκας)
Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση -ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Κων. Παπανικόλας)
Κοινωνία-Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχαήλ Ηλιάδης)
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ – ΟΑΚΚΕ (Διοικούσα επιτροπή: Ηλίας Σαφειρόπουλος, Διονύσιος Γούρνας και Ελένη Κωνσταντινοπούλου
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο – Ε.ΠΑ.Μ. (Δημήτριος Καζάκης)
Λαϊκή Ενότητα (Παναγιώτης Λαφαζάνης)
Δημιουργία, ξανά ! Θάνος Τζήμερος
Οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουν στις εκλογές
– Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα -ΠΑΣΟΚ και β) Δημοκρατική Αριστερά -ΔΗΜΑΡ (Φωτεινή Γεννηματά και Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος)
– Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) – Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ -Τροτσκιστές (17μελής κεντρικήu συντονιστική επιτροπή)
– Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και Μ-Λ Κ.Κ.Ε.- Εκλογική Συνεργασία (Διευθύνουσα επιτροπή: Κωνσταντίνος Μπεκιάρης, Αντώνιος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Μπαμπίλης και Πέτρος Κουφοβασίλης)
– Δημοκρατικοί – Κοινωνία Αξιών – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ευγένιος Καλαιτζόπουλος, Στυλιανός Φενέκος και Αθανάσιξθυος Γούναρης)
– Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «Ε.ΛΑ.Σ», αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Εθνεγερσία, β) Ανατολή της Ρωμιοσύνης και γ) Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός – Ε.ΛΑ.Σ (Γεώργιος Ανφαντής, Παναγιώτης Ξανθόπουλος και Οδυσσέας Τηλιγάδας).
Το εκλογικό σώμα
Η μεγαλύτερη ομάδα του εκλογικού σώματος με βάση την ηλικιακή κατανομή είναι οι άνω των 71 ετών και συγκεκριμένα 2.210.751 άτομα, ωστόσο όσοι έχουν ξεπεράσει το 70ό έτος δικαιούνται από τον νόμο να μην ψηφίσουν. Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές καλούνται στις κάλπες συνολικά 9.836.997 πολίτες από τους οποίους 4.763.084 είναι άντρες και 5.073.913 γυναίκες. Για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 108.636 ψηφοφόροι ηλικίας 18-19 ετών. Τα αντίστοιχα στοιχεία για τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν 9.808.760 (4.747.883 άντρες και 5.060.877 γυναίκες) και είχαν ψηφίσει για πρώτη φορά 273.941 άτομα (δεν είχαν προλάβει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι 18χρονοι).
Το εκλογικό σώμα της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 αποτελείται από 676.052 πολίτες, ηλικίας 66-70 ετών, 844.112 ηλικίας 60-65 ετών, 918.856 ηλικίας 54-59 ετών, 968.228 ηλικίας 48-53 ετών, 990.065 ηλικίας 42-47 ετών, 973.941 ηλικίας 36-41 ετών, 875.462 ηλικίας 30-35 ετών, 713.018 ηλικίας 24-29 ετών και 666.512 ηλικίας 18-23 ετών.
Οι ετεροδημότες
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτική αλλά μπορούν να απέχουν από την ψηφοφορία όσοι λείπουν στο εξωτερικό ή έχουν κάνει αίτηση ως ετεροδημότες και στην περιοχή τους δεν έχει συσταθεί εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών του τόπου καταγωγής τους (δεν συμπληρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός 40 ψηφοφόρων ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της ψήφου). Σε αυτή τη συνθήκη εμπίπτουν περίπου 8.000 άτομα. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εγγραφής.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ευτράπελων αλλά και κόστους, στα εκλογικά παραβάν δεν θα υπάρχει στυλό –σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών που απεστάλη στα εκλογικά τμήματα– εφόσον αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα. Οι ψηφοφόροι δηλαδή θα πρέπει να επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν και οι βουλευτές θα εκλεγούν κατά τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ανάλογα με τις έδρες που θα κερδίσει το κάθε κόμμα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Πάντως, σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος μπερδευτεί και σημειώσει σταυρό προτίμησης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο.