Σε απολογισμό του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος προχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται αυτή την ώρα, ισχυριζόμενη πως το «χρέος μπορούσε και έπρεπε, μπορεί και πρέπει να αποκηρυχθεί» και αυτή είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική για τη χώρα.
Σε αυτούς τους πέντε μήνες λειτουργίας της, η Επιτροπή απέδωσε στο κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό όσα δεν είχαν γίνει ποτέ, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε το γεγονός ότι σύμφωνα με το προκαταρκτικό της πόρισμα, το χρέος είναι επονείδιστο, απεχθές και μη βιώσιμο.
«Κατέληξε ότι το δημόσιο χρέος έχει συγκροτηθεί ως δημόσιο με παράνομο τρόπο, το παράνομο αυτό χρέος ήταν αδύνατο να αποπληρωθεί χωρίς την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας πως το μνημόνιο και η επιφόρτιση της χώρας με το χρέος έγιναν για να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.
Από το 2010 γνώριζαν όλοι οι δανειστές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που συγκροτεί την έννοια του δόλου, πρόσθεσε η πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της επιτροπής, αλλά υπήρξαν συμφωνίες “που στοιχειοθετούν την παραίτηση από θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και της χώρας”.
Απαντώντας σε όσους σχολίασαν επικριτικά την Επιτροπή και το έργο της, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η Επιτροπή λοιδορήθηκε “γιατί ενόχλησε, είναι πρόβλημα γι αυτούς που δεν ξέρουν τι να την κάνουν” και εκείνοι που «έχουν συγκροτήσει τους πυλώνες του συστήματος δεν σταματούν να λυσσομανούν». Κατέληξε δε, διαβεβαιώνοντας πως η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο και το αντικείμενό της.
«Είμαστε σε διαδικασία συγκρότησης εκείνων των δομών που θα επιτρέπουν να μην πεθάνει το έργο της επιτροπής ακόμη κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να την σκοτώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.