Τι ανακοίνωσαν οι Βερναρδάκης και Ρακιντζής
Τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, μέσω τροπολογίας που θα προβλέπει αυτοδίκαιη αργία στους λεγόμενους «επίορκους» υπαλλήλους για επιπλέον αδικήματα, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
Τα αδικήματα αυτά είναι της απιστίας, του εκβιασμού, της απάτης, της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης.
Συμπεριλαμβάνονται και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής, τα οποία όμως, ούτως ή άλλως, περιλαμβάνονταν στο νόμο Κατρούγκαλου.
Όπως αναφέρθηκε, χρειάζεται να παρέχονται οι εγγυήσεις, ώστε να εκδικάζονται οι περιπτώσεις γρήγορα και την ίδια ώρα να γίνεται σεβαστό το τεκμήριο της αθωώτητας. Στόχος της τροπολογίας είναι η ισχυροποίηση της δυνατότητας απομάκρυνσης των κατηγορουμένων για κακουργηματικές περιπτώσεις. Πάντως, σημειώθηκε πως, όταν κάποιος κατηγορείται, δεν σημαίνει ότι έχει καταδικαστεί.
Στο ίδιο κλίμα, επίσης, ανακοινώθηκε η σύσταση νομοπρασκευαστικής επιτροπής με ανθρώπους υψηλού κύρους, προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρυθμιση πειθαρχικού δικαίου στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης του δημοσίου συμφέροντος και του τεκμηρίου της αθωότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι για την κυβέρνηση είναι ανοιχτό το μέτωπο κατά της διαφθοράς, ενώ ο κ. Ρακιντζής κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται να καταγέλλουν τη διαφθορά στο Δημόσιο και στάθηκε σε περιπτώσεις αστυνομικών, στους κόλπους των οποίων έχουν υπάρξει περιστατικά βίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, 450 είναι οι υποθέσεις που εκρεμούν, από τις οποίες 50 με 100 περίπου είναι οι σοβαρές, που οι υπάλληλοι απειλούνται με κακούργημα. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε πως έχει γίνει αναλυτική καταγραφή ανά κατηγορία των υποθέσεων για το 2014.
Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε πως τα πειθαρχικά θα πρέπει να συνέλθουν εντός της εβδομάδας και να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατόν.
Οι περιπτώσεις που θα εξεταστούν είναι περιπτώσεις χρηματισμού γιατρών, παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, ληστειών και χρηματισμού εφοριακών.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ρακιντζής τόνισε πως η αναλογία εγκληματικότητας που υπάρχει στον ελληνικό λαό είναι η ίδια στους δημοσίους υπαλλήλους.