Για φοροκαταιγίδα έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.
«Με το νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται μάλλον αύριο επίσημα, έρχεται ένα τεράστιο φορτίο αδικαιολόγητο – ή άδικο αν θέλετε, μια φοροκαταιγίδα και ένα άθροισμα πολλών επώδυνων μέτρων, όπως μειώσεις συντάξεων στον Έλληνα πολίτη, αδικαιολόγητων και αδίκων», δήλωσε ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9».
Ο κ.Βρούτσης εξέφρασε την άποψη, ότι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου «μέχρι τα 67 χρόνια κανένας συνταξιούχος, δε θα πάρει ούτε ένα σεντ κρατική χρηματοδότηση, αλλά μόνο ανταποδοτικά ό,τι έδως» και έκανε λόγο για πρωτοφανή αλλαγή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος. Έτσι είναι η λειτουργία του εδώ και δεκαετίες, αυτό είναι το σωστό , αυτός είναι ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Δεν είναι κεφαλαιοποιητικό, εάν γίνει κεφαλαιοποιητικό ας το δώσουμε στις ιδιωτικές εταιρείες», είπε.
Ο κ.Βρούτσης εξέφρασε την άποψη, ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένα νέο PSI, η μείωση των μετοχών και των αξιογράφων των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από τα capital controls και η αρπαγή με βίαιο τρόπο των αποθεματικών των ταμείων, για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, που φθάνει τα 13 δισεκατομμύρια, δηλαδή μεγαλύτερο από το PSI του ΠΑΣΟΚ, που ήταν 12 δισ.».
Ο πρώην υτπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για ανεργία 25,8% στο τέλος του 2016 σημαίνει ότι η χώρα θα έχει χάσει 240.000 θέσεις απασχόλησης και ότι η εισφοροδιαφυγή έχει φτάσει ήδη στο 23% από 12% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «γάγγραινα», είπε, ότι «τον Ιανουάριο του 2015 στο μέιλ Χαρδούβελη είχε μπει το θέμα σε ένα βάθος χρόνου μέχρι το 2019, έτσι ώστε να υπάρχει μία απαλή όσο το δυνατόν πιο ήπια προσαρμογή αυτών των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».