Να κατευνάσει τον ντόρο που έχει ξεσπάσει –τουλάχιστον επικοινωνιακά- επιχείρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης σχετικά με το Ασφαλιστικό.
Ανέφερε πως το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών λειτουργεί συμβουλευτικά και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση.
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική ενώ αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% «δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση».
Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.
Για την πρώτη κατοικία
Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και ότι είναι σημαντικό το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο όπως είπε «πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση», αλλιώς η προσπάθεια θα είναι «ατελέσφορη».
ΔΕΗ
Για τη ΔΕΗ σημείωσε ότι από το 2016 ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λέγοντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, ισοδύναμο το οποίο όπως είπε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.
Εξήγησε ωστόσο ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ με αξία το λιγότερο 1-1,5 δισ. ευρώ η πώληση του οποίου θα τη φέρει σε δύσκολη θέση.
Για την Σαββαΐδου
Για την γγ Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως γνωρίζει πως της τέθηκε το δίλημμα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική έρευνα και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι το πόστο είναι πολύ κρίσιμο για να μένει οποιαδήποτε «σκιά». Η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης, συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τα «πόθεν έσχες» των δυο υπουργών της κυβέρνησης [Φλαμπουράρης, Σταθάκης] ανέφερε ότι ελλείψη ουσιαστικών επιχειρημάτων υπάρχει μια αναφορά σε «αστείες περιπτώσεις», καθώς όπως είπε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση είτε μαύρου χρήματος είτε μη φορολόγησης κεφαλαίων. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σοβαρή θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη, ανέφερε.