Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Βουλής, βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου του 2011.
Ο κ. Σαχινίδης, ανέφερε πως «το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού είναι κατά 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις σε μηνιαία βάση» και πως «όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής κοροϊδεύουν τους πολίτες».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο, αντέταξαν πως η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού έχει ήδη εκτροχιαστεί και πως η κυβέρνηση προβαίνει σε «δημιουργική λογιστική», ετοιμάζοντας νέα μέτρα για είσπραξη πλέον των 4 δισ. ευρώ.
«Διακινούν πολιτικές και δημοσιογραφικές “παραισθησιογόνες” αντιλήψεις, όσοι υποστηρίζουν ότι τα νούμερα “δε βγαίνουν” και ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής που οδηγεί στη “νιρβάνα”. Όσοι διακινούν αυτές τις απόψεις ουσιαστικά προτρέπουν τους πολίτες σε ομφαλοσκόπηση για την κατάκτηση μιας ανώτερης αλήθειας, την οποία οι ίδιοι κατέκτησαν», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σαχινίδης.
«Όσοι λένε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά, κοροϊδεύουν τους πολίτες! Όσοι λένε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως πριν, κοροϊδεύουν τους πολίτες! Όσοι λένε ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, κοροϊδεύουν τους πολίτες!», διατράνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σαχινίδης παραδέχθηκε, πάντως, πως οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%, αλλά η εν λόγω αύξηση, οφείλεται στη διάθεση 351 εκατ. € για εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων, ενώ και τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 860 εκ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του διμήνου.
Η μείωση αυτή οφείλεται στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας τον μήνα Ιανουάριο, και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκ. ευρώ το τρέχον δίμηνο, εν μέρει οφειλόμενες και στη μείωση της φορολογίας για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι επίσης αυξημένες κατά 284 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 595 εκ. ευρώ.
Οι εξηγήσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, με τον Θ. Καράογλου (ΝΔ) να κάνει λόγο για «εκτροχιασμό των εσόδων» και να παρατηρεί πως η μείωση του ελλείμματος, προκύπτει μονάχα με συνυπολογισμό της πολύ μεγάλης μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Χωρίς την τελευταία, «το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 383%» παρατήρησε ο κος Καράογλου, κάτι που γεννά την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, θεώρησε πως η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει αναπαραγωγή του κεφαλαίου σε στοιχειώδες επίπεδο κερδοφορίας, μονάχα με πλήρη εξαθλίωση της εργατικής τάξης σε επίπεδα Ινδίας και Κίνας. Όσον αφορά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ο βουλευτής αξίωσε να διευκρινιστεί εάν το έλλειμμα του 2010 θα ξεπεράσει το 10%, σύμφωνα με τα τρέχοντα δημοσιεύματα, καθώς κάτι τέτοιο θα προοιώνιζε πρόσθετα μέτρα ύψους 5,5, δισ. ευρώ για το 2011.
«Τα στοιχεία συνομολογούν αποτυχία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού» έκρινε και ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ).«Πέρυσι οι αποκλίσεις καθαρών εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες ανέρχονταν σε -284 εκ. ευρώ. Φέτος, το μείον βρίσκεται στο 1.373 εκ. ευρώ. Άλλα αντ’ άλλων. Δεν ξέρουμε τις δαπάνες των νοσοκομείων; Κι η μη επανάληψη της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας και της έκτακτης εισφοράς δεν ήταν προϋπολογισμένα;», αναρωτήθηκε.
«Ο Προϋπολογισμός του 2011 όπως και του 2010, ζει μέρες Πομπηίας. Η χώρα βαδίζει σε μία απόλυτη καταστροφή. Αυτά δεν είναι στοιχεία για να δημοσιοποιούνται, αλλά για να κρύβονται», παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε πως «το έλλειμμα για το Γενάρη ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2010 υπολογιζόταν στα 22 δισ. Έχετε δαπάνες με ειδικές εκδόσεις ομολόγων που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, όταν για όλο το χρόνο οι προβλέψεις σας ήταν στα 420 εκ. ευρώ», παρατήρησε ο βουλευτής.
Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, καθώς αναμένεται η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων από την Eurostat σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, που πλέον λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή και η κυβέρνηση θέλει να ενισχύει τον ρόλο της αυτόν. «Πολύ σύντομα ωστόσο, θα έχουμε την δυνατότητα να έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έγκυρα και έγκαιρα στοιχεία» ανέφερε.
Σε σχέση με τις αποκλίσεις που αναφέρθηκαν, ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε πως οφείλονται σε συγκυριακή ανισοκατανομή στόχων και πληρωμών, που αφορά το συγκεκριμένο δίμηνο. Οι πρόσθετες δαπάνες για τα νοσοκομεία, αφορούν εξόφληση οφειλών που δεν είχε γίνει κατορθωτό να εξυπηρετηθούν εντός του 2010 και μέρος τους πέρασαν το 2011.
«Δημοσιονομικά, τα βάρη του 2010 παραμένουν στο 2010. Μονάχα με ταμειακό τρόπο περνάνε κάποια στο 2011. Η δική μου εκτίμηση, είναι πως δημοσιονομικά, οι δαπάνες αυτές δεν θα επηρεάσουν το έτος 2011, καθώς στατιστικά έχουν επιβαρυνθεί τα προηγούμενα έτη» διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.