«Θα περιμένουμε να δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση, διότι σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα, αλλά όσα έχουν ακουστεί σχετικά με το ασφαλιστικό δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους», δήλωσε ο βουλευτής με το Ποτάμι, κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9.
Ο κ.Θεοχάρης χαρακτήρισε τα 48 προαπαιτούμενα, «ζέσταμα» για τα μέτρα που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και έκανε λόγο για το «πιο σκληρό ασφαλιστικό που έχουμε διαβάσει», ενώ προανάγγειλε ότι το Ποτάμι θα κάνει σκληρή κριτική στη βουλή, καθώς έχει την άποψη ότι δεν πρέπει «να υπάρχουν καθόλου εξαιρέσεις στα ταμεία και οι μειώσεις δεν πρέπει να γίνουν με βάση τις ονομαστικές τιμές των συντάξεων του 2010».
«Δεν μπορείς να κάνεις τόσο σκληρές και επώδυνες αλλαγές και να μην είναι όλοι μέσα και δεν μπορείς να μιλάς για μειώσει 2% στις ονομαστικές τιμές του 2010 που σήμερα μετα τις μειώσεις είναι μεγαλύτερες», είπε.
Σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, θέση στην οποία οποία υπηρέτησε ως ΓΓ μέχρι τον Ιούνιο 2014, ο κ.Θεοχάρης είπε ότι «θα μπορούσε να λειτουργήσει και με το σημερινό τρόπο, όμως τώρα η σχεδιαζόμενη θεσμική αναβάθμιση είναι απαραίτητη για να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα».
Ο πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων είπε ότι και ο ίδιος δεν δέχτηκε ποτέ τα σημειώματα για τοποθετήσεις διευθυντών που είχε πάρει ενώ καταλόγισε στην διάδοχο του «πολύ μικρή ανεξαρτησία» επειδή λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δέχτηκε να διορίσει τους περιφερειακούς διευθυντές εσόδων με βάση το μοίρασμα που είχαν κάνει τα κόμματα του τότε κυβερνητικού συνασπισμού.
«Όλη η δημοσία διοίκηση λειτουργεί χάριν των κομμάτων και δη των κυβερνητικών και έτσι υποτάσσεται στον εκλογικό κύκλο και είναι πιο επιεικής πριν τις εκλογές και πιο αυστηρή μετά, όπως και οι κυβερνήσεις», είπε ο κ.Θεοχάρης χαρακτηρίζοντας τις εκάστοτε πιέσεις για τον διορισμό διευθυντών «την πιο σοβαρή παρέμβαση η οποία καταστρέφει όλο το ηθικό της δημόσιας διοίκησης».
«Όσοι γυρίζουν στα επιτελεία των κομμάτων δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο να εξελίξουν την καριέρα τους προς τα πάνω διότι δεν έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες κι έτσι όταν κάποιος ξέρει ότι κέρδισε τη θέση του, όχι χάρι στην αξία του αλλά γιατί έχει φίλο τον Α ή τον Β, όταν αυτός ο Α η ο Β του το ζητήσει, θα τον βοηθήσει».
Ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει σωστή επιλογή προσώπων, να είναι θεσμικά οχυρωμένη, να μπορεί να πει κάποιος όχι χωρίς να έχει επιπτώσεις γιατί αλλιώς θα βάλει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το υπηρεσιακό, και ζήτησε να είναι και η κοινή γνώμη «πιο ευαίσθητη».