Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή ο διορισμός του καθηγητή Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας της Σκέψης Γεράσιμου Κουζέλη, στη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
«Παρών» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Κουζέλης χαρακτήρισε «απόλυτης προτεραιότητας την υλοποίηση και ολοκλήρωση όλων των έργων που αφορούν τον χώρο της εκπαίδευσης», τονίζοντας ότι «είναι βασική υποχρέωση του Ινστιτούτου να μην αφήσει τίποτα να πάει χαμένο».
Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τιμωρητικές λογικές και να κατακτήσουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να συνεννοηθούμε χωρίς εντάσεις».
Θετικός εμφανίστηκε ο κ. Κουζέλης για το ολοήμερο σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι παρά τη δύσκολη περίοδο, «πρέπει κανείς να σώσει με κάθε δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης διαβεβαίωσε ότι οι όποιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα γίνουν μέσα από ένα εθνικό, κοινωνικό διάλογο.
«Διάλογος, δεν ισοδυναμεί και αποδοχή όλων όσα έγιναν στην εκπαίδευση. Ο διάλογος δεν σημαίνει ότι δεν αλλάζουμε τίποτα, αλλά και δεν κατεδαφίζουμε, έχουμε όμως μια κριτική διάθεση. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο χρίζει αναθεώρησης, σε κατεύθυνση σύγχρονη και δημοκρατική, και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς μονομέρεια και δογματικές προσεγγίσεις», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.
«Δεν είμαι ένα υπουργός μεταρρύθμισης του νόμου Μπαλτά, Κουράκη, Φωτάκη. Από κοινού με την πολιτική ηγεσία καταρτίστηκε. Είναι ένα ντοκουμέντο που οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί. Θα αξιολογηθεί στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, και όχι ως μοντέλο ανατροπής. Συναινετικά και με διάλογο με όλους τους φορείς, όπου είναι δυνατό, θα προχωρήσουμε», επεσήμανε ο κ. Φίλης.