Ψήφος εμπιστοσύνης η έγκριση του εθνικού σχεδίου

Σειρά δημόσιων παρεμβάσεων θα πραγματοποιήσει την προσεχή εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Το εθνικό σχέδιο θα αποτελέσει το πολιτικό πλαίσιο για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και θα συνοδευθεί με σειρά πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τελικό στόχο τη μετατροπή της έγκρισης του προγράμματος σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, όπως αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να ανακτήσει µε τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, εμφανίζοντας το εθνικό σχέδιο ως τη μόνη διέξοδο για την περαιτέρω πορεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθούν το Υπουργικό Συµβούλιο, τόσο σε άτυπη συνεδρίαση, όσο και σε τακτική, όπως και η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος, χωρίς να αποκλείεται και η σύγκληση κοµµατικών οργάνων.

 

Οι παρεµβάσεις του πρωθυπουργού θα αφορούν σε τέσσερα επίπεδα και συγκεκριμένα:

 

– Τα µέτρα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης που περιλαµβάνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας

 

– Οι αποκρατικοποιήσεις ∆ΕΚΟ και η αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας

 

– Μέτρα για την ανάπτυξη και την εξ αυτής ανάκαµψη της οικονοµίας, για την έλλειψη των οποίων η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή κριτική όχι µόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

 

– Μέτρα κοινωνικής προστασίας περιορισµένης κλίµακας για κοινωνικές οµάδες οι οποίες έχουν πληγεί από τα όσα µέτρα ελήφθησαν πέρυσι και κινούνται στα όρια της φτώχειας (συνταξιούχοι, χαµηλόµισθοι κλπ).

 

Παρότι πρωθυπουργός στη σύσκεψη φάνηκε να κλίνει υπέρ της ένταξης του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας στο πακέτο που προαναφέρθηκε, του «εθνικού σχεδίου για τη χώρα», συνεργάτης του δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στην εφημερίδα ότι «οριστική απόφαση θα ληφθεί µάλλον την Πέµπτη» και αφού, όπως σηµείωσε, υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις και συζητήσεις µε κορυφαίους υπουργούς.

 

∆εν αποκλείεται µάλιστα να συγκληθεί και νέα σύσκεψη, ίσως µε πιο διευρυµένη σύνθεση από την προχθεσινή, προκειµένου ο κ. Παπανδρέου να ακούσει και άλλες απόψεις, πριν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

 

Οι δυο βασικές απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν κατά πρώτον, να υπάρξει την επόµενη εβδοµάδα ανακοίνωση όλων των µέτρων στη λογική «όλα στο τραπέζι», ώστε µαζί µε το σοκ που θα υποστεί η κοινωνία από τις περικοπές να εξισορροπηθεί κάπως η κατάσταση από την ανακοίνωση συγκεκριµένου προγράµµατος για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, καθώς και τα µέτρα προστασίας των ασθενέστερων εισοδηµατικά τάξεων και κατά δεύτερον, να υπάρξει τµηµατική ανακοίνωση των µέτρων, αρχίζοντας από τα ανώδυνα κοινωνικά (µέτρα κοινωνικής προστασίας), µε θετικό αντίκτυπο (µέτρα για την ανάπτυξη) και συνεχίζοντας µε αποκρατικοποιήσεις, στο τέλος δε της ηµέρας να υπάρξει ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας.

 

Με βάση αυτήν την εκδοχή το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα µπορούσε να ανακοινωθεί περί τα µέσα Ιουνίου και να ψηφιστεί από τη Βουλή αµέσως µετά. Ο σχεδιασµός αυτός, πάντως, χωλαίνει σε δυο σηµεία: το ένα έχει να κάνει µε την τρόικα, καθώς θα πρέπει να συµφωνήσει και εκείνη για να υπάρξει αυτή η δίµηνη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του Προγράµµατος, και το δεύτερο με τη Βουλή, της οποίας οι εργασίες θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον έως τις αρχές Ιουλίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ