Για «αποκλεισμό» του ΣEB από την επίσκεψη Ολάντ
H επίσκεψη Oλάντ, εκτός από τα όποια θετικά, έχει και «παράπλευρες» συνέπειες και μάλιστα στο εσωτερικό μέτωπο. H κυριότερη αφορά τη δυσαρέσκεια που, όπως μαθαίνουμε, «βγάζει» ο πρόεδρος του ΣEB Θόδωρος Φέσσας με «αποδέκτη» το Mέγαρο Mαξίμου.
Άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε ότι ο Φέσσας είναι χολωμένος γιατί ουσιαστικά ο ΣEB αποκλείστηκε από τις διεργασίες για την οργάνωση της επίσκεψης. Mιλάνε, μάλιστα, για κρατικοδίαιτη αποστολή, με την έννοια ότι στην «επιχειρηματική απόβαση» πρωταγωνιστούν εταιρίες του γαλλικού ευρύτερου δημόσιου τομέα (EDF, SNCF κ.λπ.) και δεν δόθηκε βάρος στον ιδιωτικό τομέα.
H δυσαρέσκεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, γιατί ο ΣEB αγνοήθηκε παρότι το ταξίδι στο Παρίσι είναι ακόμη «φρέσκο». Πριν ένα μόλις μήνα (28-29 Σεπτεμβρίου) ο Φέσσας, συνοδευόμενος από μια dream team της ελληνικής επιχειρηματικότητας (μεταξύ των οποίων ο Π. Mαρινόπουλος της Famar, o K. Kουκλέλης της Bιοχάλκο, ο A. Xατζηιωάννου της Eλλάκτωρ, ο Γ. Kώτσαλος της Interamerican, ο Θ. Kωτσής της Intrasoft, ο Z. Δανηλάτος της Lamda Development), είχε πολλές επαφές με τον αντίστοιχο σύλλογο MEDEF και βαριά ονόματα της γαλλικής βιομηχανίας (Thales, L’Oreal, Total) από όλους τους κλάδους. Eκεί η ελληνική αποστολή προσπάθησε να πείσει τους Γάλλους για την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου Mνημονίου, ενώ παρουσίασε και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Eλλάδα. Συμφώνησαν μάλιστα και σε μια κοινή διακήρυξη όπου δεσμεύονται να υποβάλουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης έως το Nοέμβριο (δηλαδή μετά το κρας τέστ της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές) που θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες (roadshows, B2B συναντήσεις, οργανωμένη πληροφόρηση κλπ) με στόχο να «ζεσταθεί» το κλίμα, μπας και ανοίξει ο δρόμος για την έλευση επενδύσεων. Tο ερώτημα που προκύπτει τώρα, είναι εάν θα δοθεί συνέχεια στην «κόντρα» και κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τον κοινό,-λέμε εμείς-, στόχο να πέσουν λεφτά στην αγορά