Η υπερβολική παράτση της προεκλογικής περιόδου κάμπτουν τον αρχικό ενθουσιασμό των εκλογέων
Αντιμέτωποι με κατακόρυφοι πτώση του ενδιαφέροντος για τις εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ στρέφονται προς τις περιφέρειες προκειμένου με επαφές και ομιλίες να αναθερμάνουν το υποτονικό κλίμα και να εξασφαλίσουν μια «αξιοπρεπή» συμμετοχή με ισχυρή προσέλευση στις κάλπες.
«Στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν κουνιέται φύλλο και στην επαρχία πάνε στις συγκεντρώσεις οι ίδιοι και οι ίδιοι», επισημαίνει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος που εκτιμά ότι «η πόλωση μεταξύ των επίδοξων ηγετών λειτουργεί σαν δίκοπο μαχαίρι, που από όπου κι αν το πιάσεις κινδυνεύεις να κοπείς».
Όπως εξηγεί, «μπορεί οι κόντρες και οι βολές που ανταλλάσσουν οι επίδοξοι αρχηγοί να κινούν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, πλην όμως απογοητεύουν μεγάλο μέρος των Νεοδημοκρατών».
Γενικά παρατηρείται μια «κόπωση» στο εκλογικό σώμα, η οποία εξάντλησε τον αρχικό ενθουσιασμό που σημειώθηκε όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονος ότι η προεκλογική περίοδος έχει ήδη τραβήξει σε μάκρος (περίπου δύο μήνες).
Η εκτίμηση των επιτελείων όλων των υποψηφίων είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης ευνοείται από τον περιορισμό των ψηφοφόρων μόνον στους κομματικούς, ενώ οι υπόλοιποι από την αυξημένη συμμετοχή. Γι’ αυτό και, όπως υποστηρίζουν, ο νυν πρόεδρος αποφεύγει επιμελώς τον απευθείας διάλογο με τους ανθυποψηφίους του, αποκλείοντας το ντιμπέιτ αλλά και τις συνδιασκέψεις που είχε υποσχεθεί.
Οι υποψήφιοι συμφώνησαν για την λειτουργία, εντός και εκτός συνόρων, 885 εκλογικών κέντρων με 1.284 κάλπες στο εσωτερικό και 44 στο εξωτερικό, ωστόσο ο πήχυς των προσδοκιών προσέλευσης κρατείται ακόμη χαμηλά. Άλλωστε δεν έχει ακόμη διαφανεί κάποιο πλειοψηφικό ρεύμα, ώστε να γινει αντιληπτό προς τα πού «γέρνει» η πλάστιγγα.
Μεϊμαράκης: Δεν θα ψηφίσουμε ούτε ένα φορολογικό μέτρο
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στα Ιωάννινα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι μύθος ότι η Αριστερά έχει κοινωνική ευαισθησία.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων Τσίπρα και σημείωσε ότι «το κράτος και η πολιτική πρέπει να στηρίζει τους αδύναμους, και με τη ΝΔ οι αδύναμοι είχαν τον γιατρό, το φάρμακο, δεν πλήρωναν 23% στην παιδεία».
Επανέλαβε ότι, τον Αύγουστο του 2015, η ΝΔ ψήφισε τη συμφωνία και τους στόχους, όχι τα κυβερνητικά μέτρα ύφεσης «που φέρουν την υπογραφή του Τσίπρα και του Καμμένου, και όχι της ΝΔ». Επεσήμανε ότι, εάν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, «δεν θα ψηφίσουμε ούτε ένα μέτρο φορολογικό, γιατί έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων».
Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ντιμπέιτ, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για εθνικές εκλογές, αλλά για μία εσωκομματική νεοδημοκρατική διαδικασία «και δεν είναι δυνατόν τα εν οίκω να βγουν στην τηλεόραση».
Μητσοτάκης: Πολιτική δημιουργικής ανανέωσης
Από τα Χανιά, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη υλοποίησης μιας πολιτικής δημιουργικής ανανέωσης που θα καταστήσει ξανά τη ΝΔ «από συρρικνωμένο κόμμα σε μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, για να μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε υπεύθυνα με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα στη Βουλή, να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την προσφορά του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην Κρήτη και τα Χανιά και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα έχει τη στήριξη των πολιτών της Κρήτης και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ.
Επίθεση Γεωργιάδη από Τρίπολη
Από την Τρίπολη, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Δεν θα δείξουμε κανένα έλεος και καμιά συμπόνια στον Αλέξη Τσίπρα, είναι ανάξιος εμπιστοσύνης»- και μέμφθηκε τους πολίτες για την ψήφο τους, «ο λαός έχει ευθύνη και πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι πολιτικοί ότι δεν πρέπει να τον χαϊδεύουμε».
Τζιτζικώστας: Τέσσερις θεσμικές αλλαγές
Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε στις Σέρρες τέσσερις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές:
– Δίκαιο πολιτικό σύστημα με άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των προνομίων των βουλευτών
– Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον λαό
– Σταθερότητα της διακυβέρνησης και βελτίωση του παραγόμενου κυβερνητικού έργου, με ένα σταθερό εκλογικό σύστημα με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
– Παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.