Προς το τέλος της εβδομάδας και πάντως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη – είναι προγραμματισμένο για Τετάρτη και Πέμπτη -, αναμένεται να εκδηλωθούν οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα για την έναρξη ενός «εθνικού διαλόγου» σε μείζονα θέματα όπως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η Παιδεία.
Όπως και να έχει το πιθανότερο είναι στις προτάσεις του ο πρωθυπουργός να περιλάβει μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τη συγκρότηση επιτροπών για τον διάλογο σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας.
Η πρωτοβουλία, που προαναγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την Κυριακή σε συνεντεύξεις του, αλλά και την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμενόταν για τις αρχές αυτής της εβδομάδας, όμως οι πρωτοφανείς και απροσδόκητες εξελίξεις στη ΝΔ, τον αναγκάζουν να περιμένει μερικές μέρες και τουλάχιστον μέχρι να ορίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον προσωρινό του αρχηγό – είτε αυτός εξακολουθήσει να είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είτε νέος – ώστε να υπάρχει αποδέκτης της πρότασης και συνομιλητής στην όλη διαδικασία.
Μάλιστα οι εξελίξεις στη ΝΔ συζητήθηκαν στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες να κάνουν μία αποτίμηση των όσων συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και πώς αυτά επιδρούν στις πολιτικές εξελίξεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά πως με το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη ΝΔ και τα προβλήματα που έχει πλέον το κόμμα αυτό, δύσκολα οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά και ο μεταβατικός αρχηγός θα δώσουν οποιαδήποτε συναίνεση και θα συμμετάσχουν ουσιαστικά σε ένα εθνικό διάλογο, ειδικά σε θέματα όπως το ασφαλιστικό. Μάλιστα οι επιτελείς του πρωθυπουργού αναμένουν από την πλευρά της ΝΔ να υψωθούν κι άλλο οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ώστε πίσω από μία σφοδρή αντιπολιτευτική κριτική να κρύψει η ΝΔ το φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής με την ματαίωση της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου αρχηγού της.
Πάντως στην κυβέρνηση αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η προσπάθεια συναίνεσης και διαλόγου θα είναι μία δύσκολη υπόθεση.
Οι αρνητικές πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση του πρωθυπουργού εκτιμώνται από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι η οποιαδήποτε επιδίωξη συναινέσεων τώρα και πολύ περισσότερο κυβερνητικής διεύρυνση και συνεργασιών αργότερα θα είναι μία επώδυνη διαδικασία και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού διατυπώνονται όροι και προϋποθέσεις για την παραμικρή προσέγγιση.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση πιέζει τους δανειστές να «χαλαρώσουν» κάπως την πίεση με τα νέα προαπαιτούμενα και δηλώνει βέβαιη μέτρα όπως είναι η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα μετατεθούν χρονικά για το επόμενο έτος και δεν θα απαιτηθούν το Δεκέμβριο. Η μετάθεση τουλάχιστον του ασφαλιστικού ικανοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει ότι δύσκολα θα αποφύγει το – γεμάτο – πικρό ποτήρι του ασφαλιστικού, για το οποίο οι δανειστές διαμηνύουν ότι αναμένουν επίλυση μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.