Στη σφαίρα της φαντασίας απέδωσε τα σενάρια και τις φημολογίες για αναδιάρθρωση, χρεοκοπία, κλείσιμο τραπεζών, εκλογές και ανασχηματισμό, τα οποία, όπως είπε, ανώνυμα και με υποτιθέμενες εξωθεσμικές αναλύσεις διακίνησαν κάποιοι και κατά τη διάρκεια της απεργίας των ΜΜΕ, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
«Τόσο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πολλές φορές αντί να σταματούν αυτό το εθνικά επικίνδυνο παιχνίδι το επιτείνουν ή βγαίνουν κάθε τόσο και το αναπαράγουν ή το δημιουργούν πολλές φορές οι ίδιοι» είπε ο κ. Πεταλωτής.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη καταδεικνύουν τη σημασία του αγώνα που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν ήταν αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την αρχή», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής και μίλησε για δικαίωση του «επίμονου και συστηματικού» αγώνα που έδωσε η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης.
Συμπλήρωσε επίσης ότι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα ότι “κλείδωσαν” οι λεπτομέρειες των μηχανισμών και της επιμήκυνσης του χρέους και όλων των συναφών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, όταν ακόμα δεν είχαμε την κρίση της Πορτογαλίας και τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ιαπωνία.
“Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι είναι εύκολο να ακούγονται διάφορα λόγια, με μεγάλη ανευθυνότητα να προσφεύγουν κάποιοι όπως ο κ. Σαμαράς, σε ανεύθυνες και ευκαιριακές λύσεις, σε λεονταρισμούς, μηδενισμούς και απαξίωση της συνολικής εθνικής προσπάθειας και να υπάρχει πλήρης άρνηση ανάληψης των ευθυνών”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής, εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ.
Επιπλέον, είπε ότι όλα τα κόμματα “που σηκώνουν μια αντιμνημονιακή υποτίθεται σημαία, θα έπρεπε να μας πουν τι θα γινόταν αν δεν μπαίναμε στη διαδικασία διάσωσης της χώρας”.
Ο κ. Πεταλωτής συνέχισε την κριτική στον αρχηγό της ΝΔ, παραπέμποντας σε όσα έλεγε “με περισσή ανευθυνότητα” σε ομιλία του στην Κέρκυρα στις 11 Οκτωβρίου 2010, κατά την οποία ανέφερε ότι η ΝΔ υποστήριξε από την αρχή ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και πως δικαιώθηκαν Πορτογαλία και Ιρλανδία που δεν κατέφυγαν στον μηχανισμό στήριξης.
“Βλέπουμε πόσο μεγάλη ήταν και είναι η διορατικότητα του κ. Σαμαρά”, είπε και πρόσθεσε ότι “αυτές είναι οι εύκολες ευχές και λύσεις με τις οποίες ‘βομβαρδίζει’ η ΝΔ καθημερινά ακόμη τους πολίτες”.
Σημείωσε δε ότι το δύσκολο σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης είναι να υπάρχει η διορατικότητα, η υπευθυνότητα, το σχέδιο και το όραμα ευθύνης που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από αυτή την κατάσταση.
Κληθείς να σχολιάσει τις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της χώρα μας και εάν αποτελεί προάγγελο εξελίξεων για αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “εδώ και 1,5 χρόνο ακούμε κάθε μέρα πολλές απόψεις, πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ έγκυρων υποτίθεται αναλυτών, μεταξύ υπουργών Οικονομικών, αντιφατικές δηλώσεις ακόμα και από το ίδιο πρόσωπο, όμως μέχρι τώρα ούτε έχουμε πτωχεύσει ούτε έχουμε χρεοκοπήσει”.
Υπογράμμισε δε ότι “οι δηλώσεις, οι αναφορές και αναλύσεις δεν μας αφορούν και αν δεν μας αφορούν μία όταν γίνονται από το εξωτερικό και για διάφορους λόγους (είτε καλοπροαίρετους είτε κακοπροαίρετους), είναι πράγματι εγκληματικό να γίνονται αυτές από παράγοντες της εσωτερικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, πολλές φορές, που πραγματικά δημιουργούν τρόμο στους πολίτες περί δήθεν εκλογών, αναδιάρθρωση, χρεοκοπίας, ανασχηματισμού, κλεισίματος των τραπεζών”.
Ακόμη τόνισε ότι πρόκειται για φήμες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ότι είναι υποτιθέμενα γεγονότα που είναι πολλές φορές σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι.
Για το εάν η αυριανή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι συνδέεται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση” και πως πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μια διαρκή φημολογία για αναδιάρθρωση, εκλογές και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στη σφαίρα της φαντασίας.
Κληθείς να σχολιάσει θέση που είχε εκφράσει η Β. Παπανδρέου περί αναδιάρθρωσης σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε απόψεις πολιτικές ή οικονομικές αλλά σε όργιο φημών.
“Η κ. Παπανδρέου συμμετείχε στον ΚΤΕ λέει τις απόψεις της, όπως κάθε βουλευτής, που μπορεί να είναι διαφορετικές από της κυβέρνησης, αλλά είναι στο πλαίσιο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών”, είπε και τόνισε: “Αλίμονο αν δεν λειτουργούσαν έτσι οι ΚΤΕ”.
Σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια είναι να επεξεργαστεί σε συγκεκριμένες διατάξεις, λαμβανομένων υπόψη των παρατηρήσεων που εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον αρμόδιο ΚΤΕ την περασμένη εβδομάδα, να βελτιωθεί και στη συνέχεια να έρθει ξανά στον ΚΤΕ και να πάρει το δρόμο του προς την Ολομέλεια της Βουλής, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι οι βουλευτές είχαν συγκεκριμένες αντιρρήσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αίσθηση στην κυβέρνηση ότι έχει γίνει “όμηρος” της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.
Τόνισε δε ότι εάν οι βουλευτές τόσα χρόνια ασχολούνταν με την ουσία της πολιτικής, όπως κάνουν τώρα, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σήμερα και πως αν, στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, οι βουλευτές της ΝΔ έδειχναν τέτοιου είδους συμπεριφορές, τότε σίγουρα δεν θα ήταν ανεξέλεγκτη η τότε κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής δεν θα έλεγε στον υπουργό του: “Άσ’ το για αργότερα”.
Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει κάποια πολιτική πρωτοβουλία ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι “δεν τίθεται κανένα θέμα εκτόνωσης της ΚΟ” και υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένο οι βουλευτές να εκφράζουν τις αγωνίες των πολιτών μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό και πολιτικό κλίμα.
“Βούληση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να φιμώνει τους βουλευτές του, αλλά αντίθετα η συζήτηση στα κοινοβουλευτικά όργανα σαφώς και βοηθά τη λειτουργία της κυβέρνησης”, σημείωσε και τόνισε ότι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του Γ. Παπανδρέου δεν την φοβίζουν τέτοιες συζητήσεις και ότι σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ, “αποτυπώνουμε τα προβλήματα χωρίς να τα κρύβουμε”.
Επιπλέον, είπε ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες προχωρούν όπως πρέπει και ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ “ασκούμε υπεύθυνη πολιτική και είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση”.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη οικονομική πραγματικότητα που επιδέχεται μιας πρωτόγνωρης οικονομικής πολιτικής.
“Δεν είναι θέμα προσώπων και γνωρίζουν και οι βουλευτές μας πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι υπουργός σε μια κυβέρνηση που έδιωξε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και μπορούμε σήμερα να συζητάμε άνετα για δευτερεύοντα ζητήματα”, συμπλήρωσε.
Για το τι θα συμβεί αν δεν ψηφίσουν οι βουλευτές κρίσιμα νομοσχέδια, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για “θεωρητική” ερώτηση και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει εκτεταμένες δημόσιες συζητήσεις, οι υπουργοί ακούν τους βουλευτές, εξηγούν και ενημερώνουν για την κυβερνητική πολιτική και τη συμπληρώνουν.
Σχετικά με το γιατί οι βουλευτές επέλεξαν αυτή τη στιγμή να αντιδράσουν, ενώ έχει ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο ασχοληθεί με το νομοσχέδιο σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση, επεσήμανε ότι οι βουλευτές εκφράζονται μέσα στον ΚΤΕ και πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει το χατίρι του Υπουργικού Συμβουλίου ή των βουλευτών.
Για το εάν παραμένει ο οικονομικός στόχος των 700 εκ. ευρώ, τόνισε ότι ο στόχος να υπάρξει χτύπημα της φοροδιαφυγής μέσα από μια τακτοποίηση σαφώς και υπάρχει και σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένο να μπει μια τάξη στον τομέα του ηλεκτρονικού τζόγου.
Για το εάν είναι ξεκάθαρο ανάμεσα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο της χώρας, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ακουστούν και θα εκφραστούν οι απόψεις και οι προτάσεις των υπουργών και θα υπάρχει συλλογική απόφαση.
Τόνισε δε ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς ενός εθνικού σχεδιασμού με αναπτυξιακά ζητήματα και κοινωνικές παραμέτρους, δείχνοντας το δρόμο για την όσο το δυνατό συντομότερη έξοδο από την κρίση.