Άκαρπη κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Σύγκλιση απόψεων μόνο για το Προσφυγικό – Καθολική διάσταση απόψεων για Ασφαλιστικό και εκλογικό νόμο
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η «μαραθώνια» σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και οι συμμετέχοντες εκφράζουν πικρία και απογοήτευση κατά την έξοδό τους από το προεδρικό μέγαρο, καθώς μόνον σε ένα ζήτημα επετεύχθη σύγκλιση απόψεων, αυτό του Προσφυγικού, ενώ σε αυτό του εκλογικού νόμου η σύμπτωση ήταν μερική, μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Έντονα επικριτικοί εμφανίστηκαν οι κκ Θεοδωράκης και Καμμένος [βλ. σχετικά: Έντονα επικριτικός και ο Σταύρος Θεοδωράκης και Πυρά Καμμένου κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ], ενώ η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού.
«Πιστεύω στον διάλογο και στην πολιτική συνεννόηση, γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα, όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις για δύο συγκρότηση δύο επιτροπών -για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση, που, όπως είπε, οδηγούσαν σε παράκαμψη της Βουλής.
Η κ. Γεννηματά σημείωσε ακόμη ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για το προσφυγικό, ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι χρειάζεται τολμηρή αναθεώρηση, και πρόσθεσε πως το κόμμα θα διατυπώσει τις απόψεις του στη Βουλή. Τόνισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε επί της ουσίας το Ασφαλιστκό και πρόσθεσε: «Τις κόκκινες γραμμές μας τις γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει, αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας το πει. Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων,τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη Βουλή».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε πως « κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, αναζητά σωσίβιο σωτηρίας, κι εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα».
«Η Βουλή είναι ο χώρος όπου συζητούνται όλα», πρόσθεσε ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που είχε απορρίψει την πρόταση του πρωθυπουργού για συγκρότηση δύο επιτροπών, για το ασφαλιστικό και για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, είπε πως δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, ενώ για τη διαφοροποίηση της ΝΔ στο Προσφυγικό είπε πως η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την αύξηση των ροών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης «επέπληξε» τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση. Μην χτυπάτε την κυβέρνηση γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Εξάλλου ο κ. Λεβέντης δήλωσε πάλι ότι επιθυμεί την σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης [βλ. σχετικά: Επιμένει στο σενάριο της Οικουμενικής ο Λεβέντης].
Μετά τις 17:00, έγινε γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να καταλήξει σε μία κοινή ανακοίνωση όλων των συμετεχόντων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση που μορφοποιείται μέχρι αυτή την ώρα θα περιέχει αναλυτική κοινή δήλωση των αρχηγών για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση του τεράστιου ρεύματος ανθρώπων που καθημερινά φτάνει στην ελληνική επικράτεια εν όψει και της αυριανής συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Η ανακοίνωση των Πολιτικών Αρχηγών προφανώς ότι θα περιέχει γενικόλογες περιληπτικές αναφορές στο Ασφαλιστικό και το μεγάλο ζήτημα της ομαλής καταβολής των συντάξεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι περνούν την γραμμή τους, αφού, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην ανακοίνωση μετά το συμβούλιο θα υπογραμμίζεται ότι το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες από τη Βουλή των Ελλήνων.