«Τα σύνορα ΕΕ – Τουρκίας να γίνουν σύνορα συνεργασίας»
Την ανάγκη να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ – Τουρκίας με ένα σοβαρό και αξιόπιστο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την συνάντηση που, όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και μάλιστα στη δίνη μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης και πρότεινε, η επόμενη Σύνοδος να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Να γίνει «στα σύνορα ΕΕ – Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.
Με αυτή την λογική, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, που ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί έχουν την βούληση για θετικά βήματα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρουν μεταξύ τους.
Για την κατάσταση στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήμα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», αφήνοντας αιχμές για την τουρκική στάση.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, και ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας και ΕΕ – Τουρκίας.