Τα σενάρια περί εξώθησης της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών σχολιάζει η κυβέρνηση, απαντώντας αιχμηρά σε χτεσινά δημοσιεύματα που επικαλούνται την εξάντληση της υπομονής Ευρωπαίων αξιωματούχων και τις ανεπίσημες σχετικές συζητήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζαλάς ανέφερε πως «δεν συζητείται επίσημα, αλλά δεχόμαστε πίεση», ωστόσο διέψευσε πολλές από τις αιτιάσεις των Ευρωπαίων που καταγράφονται σε χτεσινό δημοσίευμα των Financial Times, συμπεριλαμβανόμενης αυτής πως η Ελλάδα αρνήθηκε να δεχτεί από την ΕΕ μηχανήματα καταγραφής και διαμοιρασμού μεταξύ των χωρών της Ένωσης, στοιχείων προσφύγων και μεταναστών. «Είναι πολύ κοινά αυτά τα ψέματα για την Ελλάδα. Το παιχνίδι των κατηγοριών εναντίον μας είναι άδικο», πρόσθεσε.
Σε δελτίο τύπου της κυβερνητικής εκπροσώπου εξάλλου το απόγευμα της Τετάρτης, αναφέρεται ότι ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν και χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα ως αναληθή.
Και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τοποθετήθηκε από τη θέση του ως Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Καθημερινής το απόγευμα της Τρίτης πως «κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις».
Σχετικά με την αναφορά των Financial Times πως ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn είχε απευθύνει προειδοποίηση στην κυβέρνηση αυτή τη βδομάδα πως κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Schengen, υπήρξε ταυτόχρονη διάψευση τόσο από τον Έλληνα υπουργό όσο και από την εκπρόσωπο του Λουξεμβούργιου ομολόγου του.
Η ημερομηνία-ορόσημο που τίθεται είναι αυτή της 17ης Δεκέμβρη που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το χτεσινό δημοσίευμα των FT, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των εταίρων της ως τότε, αλλιώς θα τεθεί επίσημα η απειλή εξοστρακισμού από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης.
Υπενθυμίζεται πως οι επίμαχες απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για τις οποίες εγκαλούν την Ελλάδα πως ολιγωρεί, είναι οι ακόλουθες:
1) Δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή των τεσσάρων από τα πέντε hotspots υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων, ενώ αυτό της Λέσβου υπολειτουργεί.
2) Η Ελλάδα απέρριψε αποστολή της Frontex δύναμης 400 ατόμων για την ενίσχυση των ελληνικών αρχών στο έργο της καταγραφής στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
3) Η κυβέρνηση αρνείται να χρησιμοποιήσει τις ομάδες «rapid» άμεσης επέμβασης της Frontex.
4) Δεν δεχόμαστε να παραλάβουμε πολλά από τα 300 μηχανήματα «eurodac» καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων και διαμοιρασμού προσωπικών στοιχείων στη βάση δεδομένων της ΕΕ.
5) Δεν πραγματοποιήσαμε 3 πτήσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί, για τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ.
Πέρα των αιτιάσεων, η ΕΕ στήριξε την απόφαση της ΠΓΔΜ να σηκώσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα. Οι Financial Times επικαλέστηκαν εκπρόσωπο της ΕΕ που είπε ότι η ΠΓΔΜ «έχει το δικαίωμα να λάβει τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία» για να ελέγξει την προσφυγική ροή από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα η ΠΓΔΜ έχει εδώ και μία εβδομάδα εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν ως τα σύνορα της Ειδομένης, επιτρέποντας επιλεκτικά την είσοδο στη χώρα. Οι κάτοικοι του μικρού χωριού της Ειδομένης, μέσω της τοπικής δημάρχου, απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα για να βοηθήσει την κατάσταση που περιγράφουν ως «ανεξέλεγκτη». Χτες Τρίτη, επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας των Σκοπίων και απελπισμένων προσφύγων κυρίως από το Πακιστάν που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα.