Τσίπρας: Αισθάνομαι ασφαλής με τους 153

Στα κρίσιμα εθνικά θέματα, η διαχείριση των οποίων επιβάλλει την ύπαρξη μίας κουλτούρας διαλόγου, επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

 

Η χώρα έχει ξεπεράσει τους μεγαλύτερους κάβους, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αυτονόητο πως θα έπρεπε να υπάρξει μία κουλτούρα διαλόγου σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα εθνικά θέματα, παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων. «Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τον δύσκολο κάβο».

 

Υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλλουν κατά της Ελλάδας, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Die Welt, ενώ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές περί «ακυβέρνητης χώρας».

 

Έχουμε τρία μεγάλα ζητήματα μπροστά μας στα οποία πρέπει να υπάρχει μία εθνική γραμμή πλεύσης, τόνισε εν συνεχεία, διαχωρίζοντας την έννοια συνεννόηση από αυτήν της συγκυβέρνησης.

 

Εξήγησε δε ότι νιώθει πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία και παρατήρησε ότι έγιναν πριν από δύο μήνες εκλογές. «Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση τετραετίας», υπογράμμισε.

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να δημιουργήσει ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο. «Αυτό δεν συνιστά αδυναμία μας», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε δε τη χώρα ως παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία και επανέλαβε ότι «δεν χρειαζόμαστε οικουμενική κυβέρνηση ή διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος».

 

«Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν»

 

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, εξήγησε ότι βρίσκεται σε μια ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, ενώ ερωτηθείς για τα εννέα σημεία που πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, έκανε λόγο για ορισμένες ωραίες αλλά ανεφάρμοστες ιδέες. Προανήγγειλε δε ότι επιθυμεί να συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Χρυσής Αυγής, καθώς «δεν σνομπάρω κανέναν», ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν». «Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τον δύσκολο κάβο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Αναφερόμενος σε ζητήματα διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «τρίγωνο της αμαρτίας», στις άκρες του οποίου είναι το τραπεζικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα. «Είμαι πρωθυπουργός και όχι Χρυσός Οδηγός να δίνω ονόματα. Καθήκον μου είναι να βάλω κανόνες που θα ισχύουν για όλους» υπερθεμάτισε και σημείωσε ότι θα περίμενε «τη συναίνεση όλων των κομμάτων απέναντι στην παθογένεια της διαπλοκής».

 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε όλοι «να βάλουν πλάτη» προκειμένου να γίνει μία τομή για τη χώρα και αυτή να προχωρήσει προς τα εμπρός. Σε ό,τι αφορά τον νόμο για τα ΜΜΕ, σχολίασε ότι «κάναμε τους κακούς όχι για να χτυπήσουμε τα ΜΜΕ, αλλά γιατί πρέπει να μπουν κανόνες σε αυτόν τον τόπο». Προανήγγειλε δε νομοθετικές πρωτοβουλίες για «να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» αλλά και για «να μην μπλοκάρει η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων αρχών».

 

«Η αστάθεια δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα αλλά στην άλλη πλευρά»

 

Ερωτηθείς για την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πυλώνα σταθερότητας τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Τόνισε δε ότι η αστάθεια βρίσκεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, η αντιπολίτευση ψήφισε το καλοκαίρι όλα τα μέτρα. «Τώρα παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς», συμπλήρωσε.

 

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση επιθυμεί να λύνει τα προβλήματα και τόνισε ότι αυτό θα γίνει και με το ασφαλιστικό. «Τι θα αλλάξει αν γίνουν εκλογές;», διερωτήθηκε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κάνοντας λόγο για στάση αρχής. Αναφερόμενος στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι είχε βαθύτερες ιδεολογικές προεκτάσεις, ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί.

 

«Δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή: «Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης».

 

Η ρητορική περί καταστροφολογίας


«Με την ρητορική περί καταστροφολογίας, η αντιπολίτευση διαλύει την ψυχολογία του κόσμου», υπερθεμάτισε ο κ. Τσίπρας και και έκανε λόγο για αλλοπρόσαλλη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξήγησε δε ότι «στόχος να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού», ενώ έκανε λόγο για «συμβιβασμό που μας βοηθά να επιβιώσουμε».

 

«Success story δεν είναι μόνο οι δείκτες, είναι να βρει ο κόσμος δουλειά» σχολίασε στη συνέχεια και στάθηκε στην ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την κυριαρχία της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Συμπλήρωσε επίσης ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χώρα απέφυγε τον κίνδυνο κουρέματος καταθέσεων το 2016.

 

Ασφαλιστικό

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα διατηρηθούν αλώβητες κάποιες σημαντικές κόκκινες γραμμές. «Το ασφαλιστικό ασφαλώς και είναι κόκκινη γραμμή» πρόσθεσε και αναφέρθηκε σε μία συνολική μεταρρύθμιση. «Είμαστε με την κοινωνία και το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο. «Δεν πρέπει να λεηλατήσουμε την πιο αδύναμη κοινωνική κατηγορία, τους συνταξιούχους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση πρότεινε μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για την οποία εκτίμησε ότι πιθανώς θα μπορούσε να αποσβεστεί στο μέλλον. Χαρακτήρισε επίσης συγκροτημένη την πρόταση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

 

«Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεστεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

 

«Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα»

 

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι σε πολλά πράγματα δεν συμφωνούν οι δανειστές και τη χαρακτήρισε δυναμική διαδικασία. Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στις αναφορές του για την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση».

 

Εκτίμησε επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα ήταν πιο εύκολη αν υπήρχε στήριξη από την αντιπολίτευση και τις εργοδοτικές οργανώσεις και ζήτησε «αναλογική συμμετοχή στα βάρη της κρίσης». «Άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι από τις συντάξεις σήμερα ζουν και οι άνεργοι των οικογενειών και συμπεριέλαβε στους στόχους της κυβέρνησης την προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας. «Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ’ αυτού», υπογράμμισε.

 

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν, είναι και θα είναι μια γροθιά» επανέλαβε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

 

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση τη νύχτας της 12ης Ιουλίου, κατάφερε να πετύχει το ταμείο αποκρατικοποιήσεων να έχει έδρα την Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο. Εκτίμησε επίσης ότι εν όψει των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, είναι προτιμότερο να έχει δημιουργηθεί το Ταμείο και προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Τόνισε δε ότι η ζώνη της Δραπετσώνας θα αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια από τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά πρέπει να αναζητάς συμμαχίες»

 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαχωρισμό των δανειστών, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν ενιαία στάση, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο κ. Ολάντ έχει ειλικρινή έγνοια για την Ελλάδα», εξήγησε.

 

Ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια από τη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία αποτελεί όπως είπε όμορο χώρο, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αναζητά κανείς συμμαχίες σε μια διαδικασία των 28 στην Ε.Ε. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ το χαρακτήρισε «προσκολλημένο στο να στηρίζει τη Δεξιά». Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στις εκλογές που έγιναν στην Πορτογαλία, αλλά και σε αυτές που θα διεξαχθούν στην Ισπανία. Πάντως, προέβλεψε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν σύντομα.

 

«Καμία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ήταν εύκολο να αντιμετωπίσει τέτοιες προσφυγικές ροές»

 

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι καμία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ήταν εύκολο να αντιμετωπίσει τέτοιες προσφυγικές ροές, ενώ έκανε λόγο για αιτήματα της Αθήνας στη Frontex, στα οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική ακτοφυλακή σώζει ζωές στο Αιγαίο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, ενώ αναφέρθηκε σε πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση προκειμένου να γίνονται επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών με έξοδα της Ε.Ε.

 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών περιφερειακών εκλογών τόνισε ότι είναι ένα μήνυμα για την Ευρώπη, ενώ εκτίμησε ότι προσφυγική κρίση και τρομοκρατία αλλάζουν την Ε.Ε. «Τι ακριβώς ζητάνε από την Ελλάδα να κάνει; Να κάνει επαναπροωθήσεις και να πνίγονται μικρά παιδάκια; Θα είχαμε την απόλυτη κατακραυγή» υπερθεμάτισε, για να υπογραμμίσει ότι δεν είναι η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, αλλά «το τελευταίο οχυρό σταθερότητας». Όπως ανέφερε, το ευρωπαϊκό όραμα θα καταρρεύσει αν όλοι υψώνουν τείχη.

 

Το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ.Τσίπρας. Μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι «έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών» και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

 

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό»

 

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα θέματά της και κάλεσε το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό για να μείνει στο πρόγραμμα. Χαρακτήρισε επίσης συμβολική για κάποιες χώρες του Βορρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ζήτησε ο όποιος συμβιβασμός να γίνει στη μέση του δρόμου.

 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει την αίσθηση ότι πλέον μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου, γιατί το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε. «Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια», πρόσθεσε.

 

Καταλήγοντας, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ανοιχτός και ζωντανός πολιτικός διάλογος. «Δεν θα ακολουθήσω τα χνάρια προκατόχων μου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ