Την επιθυμία της Ελλάδας, να αποτελέσει χώρα διέλευσης του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε μέσω δεξαμενόπλοιων μεταφοράς από εξαγωγικούς σταθμούς σε Κύπρο, Αίγυπτο ή και Ισραήλ, είτε απευθείας μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, εξέφρασε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε μήνυμά του στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο στην Λευκωσία, τον οποίο διάβασε ο εμπορικός σύμβουλος της πρεσβείας της Ελλάδος Βασίλης Σκρόνιας.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στη Ν/Α Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής και στην τροφοδοσία της Ευρώπης από νέες πηγές ενέργειας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για την προμήθεια φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, με σαφή προσανατολισμό και μακροπρόθεσμη στόχευση την ενίσχυση της ασφάλειας του περιφερειακού σχεδιασμού φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής περιφέρειας.
Όπως είπε, η Ελλάδα επιδιώκει να αποκτήσει κεντρικό ρόλο ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, με τον συνδυασμό αγωγών φυσικού αερίου, όπως του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ), του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), τη συνδρομή υγροποιημένου αερίου από τερματικό κόμβο αερίου στη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη) και τον υπό σχεδιασμό νέο αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου του Νοτίου Διαδρόμου, που θα επεκταθεί στη συνέχεια προς την Ελλάδα και στην Ιταλία.
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου τροποποιεί τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή, φέρνοντας την Κύπρο στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της ΝΑ Μεσογείου, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Έλληνας υπουργός.