Οικονομία, ενέργεια, ασφάλεια, σε πρώτο πλάνο
Με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιείται σήμερα η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Στόχος της τριμερούς είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.
Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την – ολοένα και πιο απαραίτητη – διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.
Τη τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου θα προηγηθεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ, στις 13:15 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκου Αναστασιάδη και Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα.
«Πυλώνα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας»
Εν τω μεταξύ, απευθύνοντας χαιρετισμό στο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου, παρουσία του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου θα αναπτυχθούν δυναμικά.
«Οι διμερείς σχέσεις μας και οι τριμερείς που χτίζουμε με την Κύπρο, αποτελούν πυλώνα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας» επισήμανε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται γεωγραφικά σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι που ενώνει τρεις ηπείρους, «στον σύγχρονο ‘δρόμο του μεταξιού’», με την Ελλάδα να αποτελεί πύλη της Ευρώπης για την Αίγυπτο και την Ευρασία και την Αίγυπτο να αποτελεί πύλη για την Αφρική.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαμετακόμισης σε συνθήκες παγκοσμίου εμπορίου και επισήμανε τις δυνατότητες που δημιουργεί η νέα Διώρυγα του Σουέζ και η ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο μεταφορών και logistics center.
Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των θαλασσίων κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας πως «η διμερής και τριμερής συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων στην περιοχή, ώστε αυτοί να μην αποτελούν πηγή συγκρούσεων, αλλά να μας φέρουν πιο κοντά».
Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης, μέσω πηγών υδρογονανθράκων, ηλεκτρικής και ήπιας ενέργειας, «δυνατότητες που θα αναπτύξουμε βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι εναντίον τρίτων».
«Στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι σήμερα, το πεδίο με την πιο σημαντική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, «τις οποίες θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε».