Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση κανονισμού για τη διασυνοριακή φορητότητα των υπηρεσιών διαδικτυακού περιεχομένου.
Στόχος της προτασής της είναι να επιτρέπει στο μέλλον στους κατοίκους της ΕΕ να ταξιδεύουν χωρίς να χάνουν την πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο που έχουν αγοράσει ή στο οποίο είναι συνδρομητές στη χώρα καταγωγής τους. Η διασυνοριακή φορητότητα αναμένεται να γίνει πραγματικότητα το 2017, το ίδιο έτος κατά το οποίο λήγουν τα τέλη περιαγωγής στην ΕΕ.
Επιπλέον, η Επιτροπή παρουσίασε και τις προτάσεις της της σχετικά «με ένα σύγχρονο πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ».
Οι προτάσεις αυτές έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό σε πολλές χωρες της ΕΕ, οπως η Γαλλία. Προκειμένου να καθησυχάσει τις οποίες ανησυχίες η Επιτροπή τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της πως «επιθυμεί να εγγυηθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε ευρύ φάσμα νόμιμης προσφοράς περιεχομένου, διασφαλίζοντας παράλληλα την καλύτερη προστασία και τη δίκαιη αποζημίωση των συγγραφέων και των άλλων κατόχων δικαιωμάτων». Το εν λόγω εκσυγχρονισμένο και εξευρωπαϊσμένο πλαίσιο θα ωφελήσει επίσης, κατά την Επιτροπή, τους βασικούς τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της έρευνας και της καινοτομίας.
Ο Επίτροπος Άντρους Άνσιπ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής τόνισε ότι πρόκειται για μια πραγματική αλλαγή, παρόμοια με αυτή που πραγματοποιήθηκε με τον τερματισμό των τελών περιαγωγής.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η Επιτροπή αναφέρει πως θα αναθεωρήσει τους κανόνες της ΕΕ προκειμένου να διευκολύνει τους ερευνητές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες «εξόρυξης κειμένων και δεδομένων» στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.
Μια άλλη προτεραιότητα είναι κατά την Επιτροπή η εκπαίδευση. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι εκπαιδευτικοί που παρέχουν διαδικτυακά μαθήματα θα πρέπει να υπόκεινται σε καλύτερους και σαφέστερους κανόνες, που θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, η Επιτροπή δηλώνει οτι επιθυμεί να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα έργα.
Επιπλέον η Επιτροπή σημειώνει ότι θα αξιολογήσει την ανάγκη να μειωθεί η νομική αβεβαιότητα για τους χρήστες του διαδικτύου που αναφορτώνουν δικές τους φωτογραφίες από κτίρια και δημόσια έργα τέχνης τα οποία βρίσκονται μόνιμα σε δημόσιους χώρους (ελευθερία του πανοράματος).
Τέλος η Επιτροπή τονίζει ότι στο μέλλον, εξίσου σημαντική με τους κανόνες θα είναι η αποτελεσματική και ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σε ολόκληρη την ΕΕ, από τους εθνικούς νομοθέτες και τα δικαστήρια.